Fakta: FN:s generalförsamling

FN:s generalförsamling samlas varje år i september. Då hålls också den allmänna debatten då världens ledare talar i FN-högkvarteret i New York. Årets generalförsamling är den 71:e.

Varje land har en röst i generalförsamlingen. I viktiga frågor krävs två tredjedels majoritet. Till skillnad från säkerhetsrådet kan församlingen generellt inte ta bindande beslut. Den är dock viktig för debatt och opinionsbildning. Generalförsamlingen kan i princip ta upp vad som helst utom, normalt sett, ämnen som avhandlas i säkerhetsrådet.

Generalförsamlingen väljer generalsekreterare på förslag från säkerhetsrådet, en process som just nu pågår då sydkoreanen Ban Ki-Moon avgår vid årsskiftet.

I år står 195 talare på listan. De har i allmänhet 15 minuter på sig. Förr i världen, när ledare som Venezuelas avlidne president Hugo Chavez, Libyens Muammar Kaddafi och Kubas Fidel Castro deltog kunde det bli stor show i kammaren.

Källa: FN, TT:s arkiv

Däremot berörde inte den amerikanske presidenten den brutna vapenvilan i Syrien, mer än att konflikten kräver hårt diplomatiskt arbete.

När det gäller konflikten mellan israeler och palestinier förklarade Obama att Israel måste inse att landet inte permanent kan ockupera och bygga på palestinskt land. Men han sade också att det vore bättre för palestinierna om de inte initierade våld.

Men Obama inledde med att redogöra för framgångar som skett sedan han stod där för första gången 2009 – som att världsekonomin är bättre, terrororganisationer oskadliggjorts, ett avtal med Iran rörande kärnenergifrågan slutits, relationerna med Kuba återupptagits, fred kunnat slutas i Colombia och att FN välkomnar en demokratiskt vald ledare för Burma.

Men mycket återstår, fortsatte Obama och talade med skärpa om situationen för flyktingar och stigmatiseringen av muslimer i världen.

– Vi står inför ett val. Vi kan gå framåt och arbeta tillsammans eller retirera till en splittrad värld.

Han tog också upp Ryssland och kritiserade indirekt annekteringen av Krim.

– Om Ryssland fortsätter att lägga sig i sina grannars inre affärer kanske dess popularitet ökar på hemmaplan, men på sikt blir Rysslands gränser mindre säkra.

Ban Ki-Moon självkritisk

Den amerikanske presidenten talade också om globaliseringens fördelar.

– Ett land som bygger murar sätter sig själv i fängelse, sade Obama – sannolikt med adress till Republikanernas presidentkandidat Donald Trump som säger att han ska låta bygga en gränsmur mot Mexiko om han blir USA:s president.

Generalförsamlingens möte inleddes med att FN-chefen Ban Ki-Moon höll ett anförande – även för honom är det sista gången.

Stora delar av det talet var självkritiskt gentemot världssamfundet. Ban Ki-Moon nämnde kolerautbrottet på Haiti, som spårats till FN-soldater och uttryckte frustration över handlingsförlamning och att så många beslut blockeras i bland annat säkerhetsrådet.

– Jag rekommenderar att en högnivåpanel med syfte att förbättra beslutsfattandet inom FN inrättas, sade han.

Generalförsamlingsdebatten under FN:s högnivåvecka har lockat ledare från hela världen till ett New York präglat av oro och förstärkt bevakning efter helgens explosioner. Den sker mot bakgrund av den brutna bräckliga vapenvilan i Syrien och en flyktingkris som beskrivs som den värsta sedan andra världskriget.

Wallström: Var är kvinnorna?

Sverige representeras av utrikesminister Margot Wallström som preliminärt håller det blågula talet på fredag.

– Jag kommer att prata om de riktigt stora frågorna vi har framför oss, om att vi måste göra mer när det gäller fredsbyggande och konfliktbyggande, säger Wallström till TT.

Dessutom planerar hon att ta upp "det som är en instinkt från vår sida, nämligen att fråga; var är kvinnorna?".

– Och hur kan vi driva frågan om de nya säkerhetshoten, till exempel klimatet? Nu kalvar stora istäcken i också i Antarktis, situationen är riktigt illa.

Vem som representerar medlemsländerna i talarstolen varierar stort i år. Både Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kinas president Xi Jinping har tackat nej.