Fakta: Skörden i Turkmenistan

Turkmenistan är känt för sin utbredda användning av tvångsarbete varje år under bomullsskörden. Tiotusentals människor har beräknats delta.

Enligt The Cotton Campaign (där bland andra Human Rights Watch, amerikanska LO AFL-CIO och tankesmedjan International Crisis Group ingår) importerar Turkmenistan ingen bomull. Den som handlar med bomullsprodukter därifrån har alltså tvångsarbete i sitt leverantörsled enligt nätverket.

Internationella arbetsorganisationen (ILO) skriver i en ny rapport att den är "djupt oroad över den utbredda användningen av tvångsarbete i bomullsproduktionen vilket påverkar bönder, företag, privat- och offentliganställda, däribland lärare, läkare och sjuksköterskor, som hotas med att mista sina jobb, lönesänkningar, beslagtagen mark" med mera.

Fakta: Turkmenistan

Yta: 488 199 kvadratkilometer (något större än Sverige)

Befolkning: 5,3 miljoner (2014)

Huvudstad: Asjgabat (uppskattningsvis 735 000 invånare 2014)

Stats- och regeringschef: president Gurbanguly Berdymuchammedov (2007–)

Ekonomi: Rikt på olja, gas och bomull. BNP/invånare: 9 032 USA-dollar 2014.

En av nio stater i världen som Freedom House kallar "värst av de värsta" i frihetshänseende.

På Reportrar utan gränsers index över pressfrihet får bara Nordkorea och Eritrea sämre betyg än Turkmenistan.

På korruptionsgranskande Transparency Internationals ranking hamnar Turkmenistan på plats 154 av 167 granskade länder.

Källa: UI

I februari kunde TT avslöja att Ikea har en underleverantör i den säregna centralasiatiska diktaturen. Det fick The Cotton Campaign, med bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch som medlem, att anklaga möbeljätten för att exploatera tvångsarbete. All bomullskörd i Turkmenistan sker nämligen med tvång, enligt The Cotton Campaign.

Nu går två organisationer i kampanjen vidare.

Alternative Turkmenistan News (ATN) och Internationella arbetsrättsforumet (ILRF) anmäler importen till USA:s tullverk. De hänvisar till förbudet i amerikansk lag mot produkter som helt eller delvis är tillverkade under tvång.

Även i Sverige

"Vi är chockerade över att Ikea och andra företag använder dem i sina varor", säger ATN:s chef Ruslan Myatiev enligt ett pressmeddelande.

Tullen uppmanas att stoppa importen. Anmälan gäller sängkläderna "Nyponros" och "Malou". De säljs i hela världen, inklusive Sverige.

Matthew Fischer-Daly, samordnare för The Cotton Campaign, tycker att det är anmärkningsvärt att Ikea har en underleverantör i Turkmenistan när bland annat Internationella arbetsorganisationen (ILO) har rapporterat om tvångsarbetet.

– Jag hoppas nu att Ikea kommer att använda sitt stora inflytande till att försäkra sig om att dess produkter inte innehåller bomull från tvångsarbete, säger Fischer-Daly till TT.

Som Nordkorea

Att bidra till eller gör en förtjänst på tvångsarbete kan i USA medföra allt från böter till 20 års fängelse. Inom EU finns inget generellt liknande förbud.

Ikea skriver till TT att man bedriver ett förändringsarbete i Turkmenistan. Man känner också till "de utmaningar som finns inom bomullsindustrin i Turkmenistan när det kommer till tvångsarbete och därför har vi genomfört utökade kontroller och tredjepartstester på bomullsfälten och under produktionen".

Underleverantören ska enligt Ikea uppfylla möbeljättens uppförandekod men företaget vill inte säga vilken fabriken är.

Kritiker avfärdar att man kan göra trovärdiga granskningar av arbetsförhållandena i den stenhårda diktaturen, som ofta jämförs med Nordkorea.