Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och leds sedan sju decennier av Kimklanen, som genom kommunistisk diktatur styr de 25 miljoner invånarna med järnhand.

FN:s människorättsråd rapporterade 2014 om dokumenterade systematiska, utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen. Den 6 januari genomförde Nordkorea sitt fjärde kärnvapentest. Enligt regimen var det en vätebomb, vilket dock avfärdas av experter.

I söndags genomförde Nordkorea en provskjutning av vad som tros ha varit en långdistansrobot. Pyongyang hävdar att det var en satellit som de sköt upp, men omvärlden ser uppskjutningen snarare som ett test för att utveckla kärnvapenbestyckade långdistansrobotar.

Nordkorea kallar stängningen av Kaesong för en "krigsförklaring" och kräver att alla sydkoreaner lämnar området. Företagens tillgångar kommer att beslagtas, meddelar diktaturen.

Bakgrunden är onsdagens besked från Sydkorea om att man avslutar all verksamhet i området, då landet anser att den genererar intäkter till Nordkorea och i förlängningen till dess kärnvapenprogram.

Bland ägarna av de 124 företag som driver fabriker i Kaesong är ilskan och oron stor.

– Vi har alla gjort vårt bästa för att få saker att fungera, och så händer det här. Vad har vi gjort för att förtjäna detta? säger Jang Ik-Ho, föreståndare för ett ingenjörsföretag i området.

– Det är som om vi precis blivit beordrade att hoppa utför en klippa, säger Jeong Gi-Seob, ledare för en sammanslutning av företagare i Kaesong.

Industrizonen som öppnades 2004 har varit en symbol för försoningsprocessen mellan Nordkorea och Sydkorea och har överlevt regelbundna kriser mellan länderna. Omkring 55 000 nordkoreaner har arbetat i området.