"Jag har alltid handlat i enlighet med lagen".

IMF:s chef Christine Lagarde om anklagelserna som riktas mot henne.

Fakta: IMF och Världsbanken

Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) grundades 1944 för att leda återuppbyggnaden efter andra världskriget och för att undvika upprepning av 1930-talets depression och finanskris.

Båda ger lån till länder, IMF mer på kort sikt medan Världsbanken arbetar med fattigdomsminskning och att stötta tillväxt i främst u-länder.

Sedan juli 2011 leds IMF av Christine Lagarde från Frankrike.

Källor: IMF, Världsbanken.

– Om IMF nu tappar ekonomisk och politisk drivkraft på grund av detta så är det mycket olyckligt för världen, eftersom världen står och stampar inför en växande problemlista, säger Robert Bergqvist, chefsekonom hos SEB.

IMF-chefen riskerar nu ett fängelsestraff på minst ett år. Fallet rör hennes hantering vid utbetalningen av statlig ersättning på cirka 400 miljoner euro till den franske finansmannen Bernard Tapie 2008. Utbetalningen ska ha skett när Lagarde var finansminister.

– Det är allvarligt att det gått så här långt, men hon är inte dömd i nuläget, säger Robert Bergqvist.

Kan gå i baklås

Enligt Bergqvist har Lagarde ett högt förtroende internationellt och nyligen fick hon nytt mandat av styrelsen och medlemsländerna att fortsätta leda IMF, den tyngsta internationella ekonomiska organisationen i världen.

– Det som kortsiktigt nu kan hända när processen inleds är att hennes arbete kan gå i baklås och att hon inte kan driva ekonomisk-politiska frågor. Hon är och har varit en viktig person. Just nu behöver världen en duktig ekonomisk-politisk ledare som kan driva frågor globalt.

Utbetalningen som Lagarde nu anklagas för rörde en tvist mellan Tapie och statligt ägda banken Crédit Lyonnais efter Tapies försäljning av Adidas 1993.

Stödet misstänks ha varit en förmånlig behandling på grund av Tapies stöd till dåvarande presidenten Nicolas Sarkozy, partikamrat till Lagarde.

Sexskandal

Lagarde nekar till anklagelserna och hävdar att hon handlade på uppdrag av Sarkozy, något han förnekar.

– Jag har alltid handlat i enlighet med lagen och haft det allmännas intresse för ögonen, har Lagarde sagt.

Fallet hanteras av en specialdomstol som prövar ministrar för brott de kan ha begått i tjänsten.

Den förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn tvingades avgå 2011 efter anklagelser om att ha försökt tilltvinga sig sex med en 32-årig hotellstäderska. Han släpptes mot borgen, varpå åtalet lades ned med motiveringen att "det inte var bevisat bortom rimligt tvivel" att städerskan talat sanning. Senare, 2015, åtalades han för bland annat koppleri i samband med en stor prostitutionshärva, men friades även från de anklagelserna.