Fakta: Diktaturen i Uruguay

Uruguay styrdes av en militärregim 1973–1985.

GIAF (El Grupo de Investigación en Arqueología Forense del Uruguay) bildades 2005 för att hitta kvarlevorna av människor som greps och försvann under diktaturen samt utreda brott mot de mänskliga rättigheterna i dessa fall.

Källor: NE, alafforense.org

"Vi är inte rädda, vi är här", skanderade demonstranterna när de gick de två kilometrarna mellan GIAF:s huvudkontor och Frihetstorget i centrala Montevideo, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.

Vid inbrottet hos GIAF, en grupp forensiska arkeologer som letar efter kvarlevor av personer som försvann under diktaturen, stals en hårddisk, skriver uruguayanska El País. Inbrottstjuvarna lämnade dessutom efter sig en karta över Montevideo där arkeologernas hemadresser markerats, vilket tolkats som ett direkt hot mot GIAF.

– Stölden är en allvarlig händelse, överväldigande, som inte går ihop med demokratin. Utöver att förkasta den kommer vi därför att fördubbla våra ansträngningar i utredningarna, säger Javier Tassino, medlem i anhörigorganisationen som organiserade fredagens demonstration, till EFE.

Álvaro Rico, chef för den humanistiska fakulteten vid Uruguays universitet där GIAF har sina lokaler, säger till El País att det finns kopior på det stulna materialet. Men han är ändå orolig.

– Det är inte slumpmässigt utfört. Det är planerat, sett till hur de tog sig in och vad de tog.