De bor och jobbar i Hus 24
  • Originate. Investerar kapital och programmeringskompetens i globala startups.
  • Go Enterprise. Webbplattform och workshopmetod som aktiverar innovationskraft.   
  • Omnicloud . Ett enklare sätt att publicera, driva och skala webbapplikationer och sajter.  
  • Young Entrepreneurs of Sweden. Nätverk för Sveriges ledande unga entreprenörer.
  • Student Competitions. Globala experter på tävlingar för studenter. 
  • Tripbirds. Webbtjänst för reserekommendationer.
  • För att flytta in. Ska du vara startup-entreprenör med en global ambition. Ha passion och engagemang för det man gör, samt vara social, flexibel och prestigelös. Det är även en stor fördel om man känner någon i huset.
  • Pris. Det finns ingen prislista utan man kommer gemensamt fram till vad som behöver betalas in för att täcka alla kostnader. (www.hus24.org)

I hallen som leder in till kollektivet står en skohylla och en skylt med budskapet ”vi älskar strumpor”. Här är det strumplästen som gäller.

En smal stentrappa leder upp mot det stora arbetsrummet. Ytterligare några våningar upp, i ett litet rum med utsikt över takåsarna, sitter Erica Wiclander och arbetar.
– Jag älskar att bo och arbeta på det här sättet. Man får energi av de andra i huset och så är det väldigt socialt, säger Erica. 

Initiativtagare till Hus 24 är företagaren och mångsysslaren Lisa Renander, 30, som startade sitt första företag under gymnasietiden. Hon berättar om hur idén föddes under ett besök i  Silicon Valley – ett IT-mecka utanför San Francisco.
– Det var under sommaren 2011 och jag behövde någonstans att bo. Av en slump hamnade jag i ett kollektiv som hette Blackbox. Det var ett hus där entreprenörer jobbade och levde tillsammans dygnet runt, säger Lisa Renander.

Vistelsen gjorde ett starkt intryck på Lisa som direkt kände att hon ville starta något liknande i Stockholm. Med hjälp av den amerikanske investeraren Rob Meadows kunde idén realiseras, och tidigt i år skrev de på kontraktet för fastigheten på Prästgatan. 

I dag huserar en handfull företag i huset. De flesta jobbar med IT och internet. 

Det arbetas mycket men det finns även utrymme för fritid. Köket är en naturlig samlingsplats. Det finns även ett sällskapsrum för tv-spelskvällar, och en bastu som nyttjas för både svettiga brainstormingmöten och söndagseftermiddagar med öl.

Varje söndag samlas de boende för husråd. Lisa Renander jämför kollektivet med en relation, och menar att ingen mår bra av att irritera sig på småsaker. 

Under kristallkronorna i arbetsrummet sitter Daniel Marklund och läser e-post. Han är en av grundarna till företaget Omnicloud som utvecklar en ny plattform för att publicera och driva hemsidor. De hade tidigare kontor i Linköping, men när de hörde talas om kollektivet gick flyttlasset mot huvudstaden.
– Vi trivs jättebra! Det är en härlig atmosfär, mycket folk i rörelse och vi har tillgång till ett stort nätverk med spännande människor. Dessutom är Gamla stan en fantastisk miljö, även om det kan bli tjatigt med gatumusikanterna utanför fönstret, säger Daniel med ett leende.

Lisa Renander är nöjd med hur konceptet har tagit form.
– Vi ska börja med att städa ur vinkällaren som är från 1400-talet. Sedan vill jag bjuda in fler.