Fakta: Kampen om Vita huset

Opinionsläget i procent och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt och i Indiana som håller primärval den 3 maj. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 382 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Stöd i Indiana Antal delegater hittills (med superdelegater)

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 45,4 42,8 996

Ted Cruz, Texassenator 29,0 33,0 565

John Kasich, Ohioguvernör 20,2 14,8 153

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 49,7 50,0 1 645

Bernie Sanders, Vermontsenator 44,8 43,2 1 318

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Ska man tro opinionsmätningarna kommer de att lyckas. Trump har ett stadigt övertag över Texassenatorn Ted Cruz – både nationellt och i Indiana. Detta trots att Cruz de senaste dagarna lanserat affärskvinnan Carly Fiorina som sin vicepresidentkandidat och bildat en pakt med Ohioguvernören John Kasich för att förhindra att Trump får de delegater han behöver för att ta hem kandidaturen.

Cruz har länge sagt att industristaten Indiana kommer att spela en "avgörande roll" i valrörelsen. Men under den senaste veckan, med nedslående opinionsmätningar för ögonen, har han i stället börjat hävda att valet i Kalifornien den 7 juni är utslagsgivande. Detsamma gäller Demokraternas Bernie Sanders, som lovat kampanja åtminstone fram tills dess. Men Vermontsenatorn ligger efter den förra utrikesministern Clinton, både i delegatskampen och i opinionsmätningarna.

Vallokalerna stänger vid midnatt och 01 under natten till onsdag svensk tid. 57 republikanska och 83 demokratiska delegater står på spel, vilket innebär att varken Trump eller Clinton kan säkra kandidaturen.