Fakta: Kashmir

Kashmir ligger i västra Himalaya och har varit splittrat mellan Indien och Pakistan sedan Storbritannien lämnade området 1947. Regionen har ungefär nio miljoner invånare.

Vid Indiens och Pakistans självständighet 1947 anslöt Kashmirs hinduiske maharaja bergsstaten till Indien i utbyte mot visst självstyre. Det ledde till krig mellan Indien och Pakistan, en konflikt som slutade med att området delades. Länderna har vid två tillfällen varit i öppet krig över Kashmir.

Den gränslinje som delar Kashmir mellan Pakistan och Indien är 74 mil lång och tungt befäst från båda sidor.

Fakta: TT

Vapenvilan mellan Indien och Pakistan har brutits i närheten av Uri, säger en talesperson för indiska armén, utan att ge några ytterligare detaljer. Staden ligger nära den så kallade kontrollinjen som skiljer den pakistanska delen av Kashmir från den indiska.

Från pakistansk sida förnekar man påståendet.

– Det verkar vara en viss aktivitet över gränsen, men det har inte varit någon aktivitet från vår sida. Inte ett skott har skjutits härifrån, sade Nafees Zakaria, talesperson för utrikesdepartementet i Islamabad, till Reuters.

Sporadisk skottväxling mellan de två kärnvapenmakterna och ärkefienderna tillhör inte ovanligheterna. Senaste gången det hände var 6 september i år, utan att någon skadades.

Attacken mot armébasen i söndags utlöste starka reaktioner i New Delhi. Den indiske inrikesministern Rajnath Singh beskyllde Pakistan för inblandning i attacken och kallade landet för en terroriststat.

Kashmir ligger i västra Himalaya och har varit splittrat mellan Indien och Pakistan sedan 1947.