Fakta: Opinionsläget inför valet

Om det var val i dag skulle Demokraternas Hillary Clinton få ett stöd på 48.6 procent medan Republikanernas Donald Trump skulle få 42,1 procent av rösterna.

Clinton leder i de flesta av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet, men Trump har övertaget i viktiga Ohio samt i Iowa och Georgia.

För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 260 och Trump 170. När det gäller 108 elektorsröster är opinionsläget för jämt för att kunna avgöra.

När det gäller valet till representanthuset anses Republikanerna ha säkrat 232 av de 435 platserna. Demokraterna lär ta hem minst 192 och i 11 val är det för jämnt för att spå utgången. Samtliga representanthusledamöter väljs om vartannat år.

Senaten har 100 platser och ledamöterna sitter i sex år. I år ska 34 senatorer väljas om. Demokraterna anses ha säkrat 47 platser och Republikanerna 46 – men i sju fall är det för jämt för att sia om utgången, enligt opinionsmätningar.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Fakta: Republikanernas Donald Trump

Slogan: Gör Amerika stort igen

Profilfrågor: Invandring, nationell säkerhet och jobbskapande.

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Frispråkig miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Hade ingen politisk erfarenhet när han offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli.

Källa: Trumps sajt, TT:s arkiv

Fakta: Demokraternas Hillary Clinton

Slogan: Starkare tillsammans

Profilfrågor: Att stärka medelklassen genom jobbskapande, betald föräldraledighet och gratis högre utbildning. Nationell säkerhet.

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.

Vid Yale mötte hon sin blivande make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.

Var landets första dam 1993-2001, då maken Bill Clinton var president.

Blev delstaten New Yorks senator 2000.

Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till 2013.

Källor: Clintons sajt, amerikanska medier

Valrörelsens sista debatt mellan presidentkandidaterna hade knappt hunnit avslutats förrän frågorna om huruvida Trump kan underminera hela valprocessen började resas. Republikanens uttalande att "ni får sväva i ovisshet" om han tänker acceptera valresultatet beskrivs som både farligt och historiskt.

– Trump kommer att bli mer och mer oberäknelig under tiden fram till valet, spår Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, för TT.

Stökig tid

Knappt tre veckor återstår till dess att amerikanerna ska utse supermaktens nästa ledare. Trump ligger under rejält i opinionsmätningarna, bland annat efter upprepade anklagelser om sexuella övergrepp, och de senaste dagarna har han hävdat att valet är "riggat". Det finns ingen forskning som stödjer den tesen och det är stor risk att utspelen slår tillbaka mot honom i form av valskolk i de egna leden, anser statsvetare. Men med tanke på att många av Trumps väljare är både arga och rädda kan den resterande valrörelsen bli stökig.

– Trumps retorik är inflammatorisk och han har gjort antydningar om våld i sina tal, påpekar Dennis Goldfarb, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.

– På hans valmöten bär folk t-shirts med texter som "Lås in henne" och "Häng henne".

Goldfarb berättar vidare om tidningen Arizona Republic i Arizona, som tidigare år alltid ställt sig bakom Republikanernas presidentkandidat. Men i år valde de att stödja demokraten Hillary Clinton, då de anser att Trump inte klarar av presidentämbetet.

– Flera av journalisterna där har fått ta emot dödshot, säger Goldfarb.

Stödjer partikamrater

Arizona är dessutom en av de avgörande vågmästarstater som Hillary Clinton försöker göra framstötar i. I veckan meddelande hennes kampanj att den köper tv-reklam för motsvarande nära 18 miljoner kronor på platser som Arizona samt i klassiskt republikanska delstater som Missouri och Indiana.

Det handlar inte enbart om att den förra utrikesministern – som har sina egna problem i form av läckta kampanjmejl och brist på väljarentusiasm – vill vinna i de staterna. Hon vill också hjälpa partikamrater i kongressen som i många fall står inför tuffa omval.

– Ju fler demokrater i kongressen, ju större möjlighet har hon att få igenom sin politik om hon vinner presidentvalet, säger Chris Galdieri.

– Det gäller även domare till Högsta domstolen, vars nomineringar ju måste godkännas av senaten.

I nuläget har Republikanerna majoritet i kongressens båda kamrar. Sannolikt kommer partiet att behålla makten i representanthuset, men Demokraterna har vissa chanser att återta senaten i kongressvalet som sker parallellt med presidentvalet.