Fakta: Flera flygolyckor i Nepal

Flyg är ett välanvänt transportmedel i Nepal. Många av samhällena i landets bergiga regioner kan enbart nås till fots eller med flyg.

De senaste åren har flera flygolyckor skett i landet. De flesta har tillskrivits oerfarna piloter, undermålig flygledning eller eftersatt underhåll.

2014 dog 18 människor när ett flygplan tillhörande Nepal Airlines kraschade in i en bergssluttning kort efter att ha lyft från Pokhara.

2012 miste 19 människor livet när ett trafikflygplan började brinna och störtade kort efter start i Nepals huvudstad Katmandu.

I samband med räddningsarbetet efter den förödande jordbävningen förra våren, som landet fortfarande kämpar med att återhämta sig från, kraschade en amerikansk militärhelikopter och besättningen och flera andra dog.

Flygplanet var på väg till Jomsom i Myagdi-distriktet när det förlorade kontakten med kontrolltornet åtta minuter sedan det lyft från näraliggande Pokhara under onsdagsmorgonen.

Snart kom det in rapporter om att lokalbor hört en hög explosion i närheten av byn Rupshe och en sökinsats inleddes. När myndigheterna nådde nedslagsplatsen kunde man konstatera att planet totalförstörts i kraschen och att kroppar låg utspridda runt om vraket.

– Det har gått i bitar. Det finns inga överlevande, säger Bishwaraj Khadka vid polisen i Myagdi till nyhetsbyrån Reuters.

Förutom besättningen fanns 20 passagerare ombord, varav en från Kina och en från Kuwait, enligt flygbolaget Tara Air. Två av passagerarna var barn, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt ett uttalande som publicerats på flygbolagets hemsida var väderförhållandena goda när planet lyfte, men myndigheterna uppger att dimman legat tät kring Jomsom.

Orten används ofta som utgångspunkt för vandringar i det bergiga Mustangområdet, som är populärt bland utländska turister. I området finns också ett tempel som ofta besöks av hinduiska pilgrimer.