Fakta: Breiviks rättegång

Breivik hävdar att hans behandling i fängelset är ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som förbjuder "omänsklig eller förnedrande behandling". Han har därför stämt den norska staten.

Rättegången, som inleddes i tisdags, hålls av säkerhetsskäl i en gymnastiksal på fängelset då man inte vill flytta på Breivik.

Under onsdagen utfrågades Breivik själv och även psykiatrispecialisten Randi Rosenqvist. Dagen avslutades med en syn i Skien-fängelset. Under torsdagen kallades en rad olika vittnen, bland annat två fängelseläkare liksom en avdelningschef vid fängelset.

Under fredagen är det sedan dags för pläderingar av Breiviks advokat Øystein Storrvik samt Marius Emberland, jurist hos Regjeringsadvokaten (den norska justitiekanslern).

Den terrordömde massmördaren har stämt staten för hur han behandlas i fängelset. I onsdags framträdde han i rätten, en gymnastiksal i fängelset, och hävdade då bland annat att staten försökte "döda honom genom isoleringen".

På dag tre av rättegången vittnade ett flertal personer i Breiviks närhet, bland annat Bjørn Draugedalen, läkare vid fängelset i Skien där Breivik sitter inlåst.

– Vi har inte sett tecken på psykiska eller fysiska förändringar förutom att han (Breivik) har velat gå ned i vikt den sista tiden. Det har vi inte sett som tecken på psykisk sjukdom, sade han.

Bjørn Draugedalen medgav att Breivik sett "lite plågad ut" den senaste tiden men att han klarar att föra resonemang och är närvarande. Breiviks advokat Øystein Storrvik är av annan åsikt.

– Jag menar att man kan se klara tecken på isoleringsskador. Ytterligare en detalj är att Breivik medvetet inte rapporterar om sina skador för att han vill anses mentalt stark, sade han.

Rättegången avslutas under fredagen. Dom i målet förväntas om ett par veckor.