Fakta: Bevisningen i målet

Kort om hur Södertörns tingsrätt ser på bevisningen:

Den 18-åring som nu friats från försök till mord på poliserna har en mobiltelefon som befann sig i området vid tiden för attacken den 21 augusti förra året. Men eftersom han bor i området bevisar det inget.

18-åringens fingeravtryck har hittats på en blå back med stenar. Men det visar bara att 18-åringen eventuellt var med den 20 augusti när attackerna mot poliser började i form av stenkastning.

Vid gripandet i oktober sade 18-åringen till en polis att "det skulle smälla igen och att han inte ville sitta i polisbilen". Uttalandet bevisar inte att han kastade handgranaten.

En anonym tipsare pekade ut 18-åringen som skyldig i ett telefonsamtal. Men eftersom tipsarens identitet är okänd och inga kontrollfrågor kunnat ställas väger utpekandet lätt. Tipset verkar grunda sig på hörsägen.

18-åringen säger att hans dna hamnat på handgranaten när en äldre kille bad honom förvara den. Åklagaren kan inte genom dna:t bevisa att 18-åringen senare kastade handgranaten.

– Jag såg smällen på första parkett. Jag hamnade i ett chocktillstånd som varade några sekunder, säger Richard Lidström, en av poliserna som satt i bussen när handgranaten exploderade.

Den förstärkta bussen stod emot de många stålkulorna men Richard Lidströms hörsel är skadad. Han känner frustration över att det blev en friande dom men säger också att det "varit ett svårt mål".

"Detaljfattig berättelse"

Södertörns tingsrätt anser att åklagare Stefan Creutz med sin indiciekedja inte kunnat bevisa att det faktiskt var 18-åringen som kastade handgranaten mot polisbussen i Tumba den 21 augusti förra året. Själv säger 18-åringen att han är oskyldig och att hans dna hamnade på handgranatens grepe när han tidigare på kvällen ombads att förvara granaten och då höll i den.

Av domen går att utläsa att tingsrätten inte tycker att 18-åringen lämnat världens mest trovärdiga historia. Rätten skriver att hela berättelsen är "detaljfattig" och anser att det går att ifrågasätta dess riktighet, men konstaterar samtidigt att den inte är orimlig.

– Det rätten säger är väl att det inte är speciellt troligt det han berättar, men att det inte kan lämnas utan avseende, säger Stefan Creutz till TT.

Trolig överklagan

Efter att bara ha ögnat igenom domen vill Stefan Creutz inte svara på om han kommer att överklaga. Han vill göra en ordentlig analys först, men säger ändå:

– Det finns mycket som tyder på att domen kommer att överklagas – i vissa delar i alla fall.

Den 18-årige mannen fälldes nämligen på tre andra åtalspunkter: två grova rån och ett grovt vapenbrott. Straffet för de brotten blir fängelse i tre år och två månader.

Hans försvarare, Clea Sangborn, blev så lättad när domen kom att hon undslapp sig ett "tack gode gud".

– Jag är mycket nöjd med att han frikänns från försök till mord, säger hon.

Den spontana reaktionen på att 18-åringen döms för tre andra brott är att hon sannolikt inte kommer att överklaga.

Upprördhet

Stefan Creutz har hela tiden pratat om granatattacken som en mycket allvarlig attack mot personerna i polisbussen men också som en attack "mot rättsväsendet och samhället i stort". Inte helt oväntat reagerade också många poliser på sociala medier med stor upprördhet över den friande domen.

Polisen Richard Lidström hanterade känslorna genom att gå till gymmet. Han tycker fortfarande att det som hände känns overkligt.

– Det är bara en feg människa som gör något sådant, säger han om granatattacken.

18-åringen och två andra män greps i oktober efter ett av de grova rån han nu dömts för. Spaningen i Tumbaärendet gjorde att polisen snabbt fick koll på vilka de misstänkta var.