Bråket på Möllevången

Natten till den 9 mars 2014 utbröt bråk mellan två grupper på Kristianstadsgatan i centrala Malmö. Flera personer skadas allvarligt efter att ha blivit huggna med kniv, bland dessa MFF-profilen Showan Shattak.

Två män stod åtalade på sammanlagt sex åtalspunkter. En 29-årig man åtalades för misshandel, försök till mord och innehav av narkotika. En 32-årig man med bakgrund det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti åtalades för misshandel, grov misshandel och försök till mord. De åtalade hävdade under rättegången att det var de som blev attackerade av en större grupp vänsteraktivister.

Åklagare Sofia Eilertsson Olsson hade yrkat på minst åtta års fängelse för vardera mannen. Nu blev det endast tre år för två fall av grov misshandel för 32-åringen, medan 29-åringen friades från alla anklagelser.

En 32-årig man med bakgrund i nazistiska Svenskarnas parti dömdes under fredagen till tre års fängelse för två fall av grov misshandel i samband bråket på Möllevången i Malmö 2014. En 29-åring, som åtalades för mordförsök på Malmö FF-profilen Showan Shattak, frias däremot helt. Domen kan sägas vara ett stort bakslag för åklagaren som yrkat på åtta års fängelse för de båda åtalade.

– Det har lämnats olika uppgifter och många av uppgifterna har kommit sent i utredningen, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell.

32-åringen döms för grov misshandel eftersom det inte är bevisat att han hade uppsåt att döda. Utöver fängelsestraffet ska han även betala 81 000 kronor respektive 125 000 kronor i skadestånd till de två offren.

Frikänns

29-åringen frias då tingsrätten anser att uppgifter från vittnet ska behandlas med försiktighet, dels för att han är kompis med Shattak och dels eftersom han uppenbarligen vet mer än vad han berättat för polisen och domstolen. Domstolen menar även att Shattak kan ha fått sina allvarliga skador i ett tidigare skede, oklart av vem.

TT har utan framgång sökt Shattak efter domen. Till Aftonbladet har han sagt att han mår dåligt och inte orkar uttala sig. Domen innebär att Shattak inte tilldöms något skadestånd.

– Självklart är det väldigt olyckligt, säger hans målsägandebiträde Jesper Montan till TT.

– Men samtidigt är det så att inga pengar i världen kan ge ersättning för det lidande han har gått igenom.

Båda kan överklaga

32-åringens försvarsadvokat Theodor Nordenadler säger till TT att domen är intressant. Han vill inte lämna några ytterligare kommentarer, och säger att beslutet om en möjlig överklagan inte kommer att meddelas via massmedierna.

Vice chefsåklagare Jenny Lindell, som inte själv drivit målet, kan inte uttala sig om domen kommer att överklagas, men konstaterar att det inte är uteslutet.