Fakta: Najib Razak

Najib Razak är premiärminister i Malaysia sedan 2009. Han företräder partiet Umno, som är det största i regeringskoalitionen Nationella fronten som styrt landet sedan självständigheten 1957.

Umno har sin bas bland landets största folkgrupp malajerna medan andra viktiga koalitionspartier samlar stöd från andra minoriteter som kineser och indier.

Nationella fronten vann senast i val 2013, men gjorde då sitt sämsta val hittills.

På tisdagen slog riksåklagaren fast att jättesumman på premiärminister Najib Razaks bankkonto inte är en muta, utan en privat gåva från Saudiarabiens kungahus. Men Malaysias opposition, antikorruptionsaktivister och kritiker på sociala medier anser att förklaringen är osannolik och ett försök att sopa affären under mattan.

Mycket tyder på att pengarna inte kommer från Saudiarabien. En saudisk regeringsföreträdare säger till The Wall Street journal att kungariket inte känner till donationen, som för övrigt skulle ha varit "oöverträffad".

Den ledande oppositionspolitikern Lim Kit Siang beskriver episoden som unik, trots att statlig korruption och straffrihet långt ifrån är någonting nytt i Malaysia.

– Jag kan inte komma på något annat fall i landets historia där riksåklagarens beslut har mötts av mer skepsis, ilska och åtlöje, säger Lim Kit Siang.

Misstankar har funnits om att pengarna kom från ett statligt företag, grundat av Najib Razak, där liknande belopp saknas.

Enligt riksåklagaren, tillsatt av Najib Razak själv, fick premiärministern motsvarande 5,8 miljarder kronor. Allt ska ha återbetalats utom 520 miljoner kronor.