Fakta: Så slutade omröstningen

De 350 ledamöterna i det spanska parlamentets underhus (kongressen) avvisade för andra gången den här veckan socialistledaren Pedro Sánchez som regeringsbildare.

219 ledamöter röstade mot honom och 131 för.

Den första omröstningen på onsdagen slutade 219 nej och 130 ja. Då lade ett litet kanariskt nationalistparti ned sin enda röst som nu i stället blev ett ja.

Inget av de fyra ledande partierna är tillräckligt stort för att kunna regera själv. PP har 122 mandat och Podemos 69, medan PSOE och Ciudadanos tillsammans har 130.

Redan före fredagskvällens omröstning var alla partier inställda på att börja om på ny kula med fortsatta – ytterst ovissa – regeringsförhandlingar. Alla visste att inga avgörande förändringar skulle ske jämfört med onsdagens förtroendeomröstning, då parlamentet sade ett klart nej till en regeringskoalition mellan socialistpartiet PSOE och mittenhögerpartiet Ciudadanos.

I denna andra omröstning hade det räckt med enkel majoritet – fler ja- än nejröster – men de två andra stora spelarna, högerpartiet PP och vänsterpartiet Podemos, släppte inte igenom PSOE-Ciudadanos-alternativet genom att lägga ner sina röster.

Det slutade med 219 nej mot 131 ja.

Politisk historia

Det har aldrig hänt i Spaniens moderna demokrati att en regeringskandidat blivit nedröstad två gånger.

Nu får kung Felipe VI återigen kliva in i rampljuset. Det är han som, efter samtal med alla partier, har i uppdrag att utse vem som ska försöka bilda regering.

På måndag inleder kungen den nya samtalsrundan, uppgav TVE sent på fredagen.

Om ingen regeringsbildare vaskas fram senast den 2 maj – förvisso en evighet i politikens värld – upplöses parlamentet och nyval ska hållas, högst sannolikt den 26 juni.

Stor irritation

I talen före omröstningen upprepades de hårda orden från onsdagens debatt. Rajoy, själv skadeskjuten av en svärm korruptionsavslöjanden, anklagade Sánchez för att ha utnyttjat de politiska institutionerna för sin överlevnad.

– Och det är också korruption, sade den tillförordnade premiärministern stridslystet.

Sánchez å sin sida lovade att hans tilltänkta regering på fyra år skulle halvera landets plågsamt höga arbetslöshet.

Omröstningen föregicks av bullrig irritation från ledamöter, från vänster till höger, som tappade såväl humör som etikett.

– Tyst, du har inte ordet! var talmannen Patxi López tvungen att upprepa gång på gång innan han helt sonika stängde av mikrofonen för några.

Katalonien splittrar

Det tillförordnat regerande PP blev störst i valet den 20 december, som satte punkt för det långvariga tvåpartisystemet. Kungen bad först Rajoy försöka bilda regering, men denne passade eftersom inget annat parti sträckte ut handen. Frågan gick då till Sánchez som fick ihop det med Ciudadanos.

Podemos var inget alternativ för PSOE, mycket på grund av den katalanska frågan; PSOE vill behålla Spaniens enhet medan Podemos stöder en folkomröstning om självständighet för regionen Katalonien.

Vilka kan rucka på dödläget i spansk politik? Svaret från Rajoy fortsätter vara: En storkoalition mellan PP och PSOE (trots historiskt fiendeskap), möjligen tryfferad med Ciudadanos.