– Det är inga svenskar som är skadade i attacken.

Carl A Karlsson, jourhavande kommunikatör på Försvarsmakten, till TT om attacken mot högkvarteret för en EU-styrka i Bamako i Mali.

Fakta: Utvecklingen i Mali

Tuareg-rebeller, arabiska rörelser och islamistiska grupper – bland andra al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) och Ansar al-Din – startade ett uppror i norra Mali 2011–2012. De drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper, som kidnappat flera västerlänningar.

Franska trupper skickades till Mali i januari 2013 efter att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Med hjälp av afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali. Ännu finns en fransk styrka i området som bekämpar islamistgrupper i Mali och flera andra länder i området.

FN:s nuvarande styrka, Minusma, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013, kort efter det att fredsplanen antogs. I Minusma ingår cirka 250 svenska soldater i ett underrättelseförband.

Den 20 juni i år skrevs ett fredsavtal under, men inte av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt, också mellan grupper som skrivit på. Det har också varit mycket svårt att få grupperna att enas om att ta steget in i det som fredsavtalet kallar DDR-fasen: avväpning och återintegrering.

Källor: TT, AFP, Reuters

– Det är inga svenskar som är skadade i attacken, säger Carl A Karlsson, jourhavande kommunikatör på Försvarsmakten, till TT.

Angriparna försökte tvinga sig in genom ingången till byggnaden, ett före detta hotell. Vakterna ska då ha öppnat eld.

– Eldgivningen fortsatte i flera minuter, säger ett vittne till Reuters.

Den maliska regeringen bekräftar att en angripare dödades och att två misstänkta har gripits.

Carl A Karlsson säger att ingen av svenskarna bor i byggnaden.

I styrkan finns också personal från bland annat Frankrike, Storbritannien, Finland och Litauen. Styrkan uppger på sitt Twitter-konto att ingen ur personalen skadades.

Den mest fruktade av de väpnade grupperna i Mali är extremistorganisationen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim). Rörelsen har genomfört många attacker i Mali och andra länder i regionen. I november i fjol genomförde Aqim en attack mot hotell Radisson Blu i Bamako. Då tog angriparna omkring 170 personer som gisslan och ett 30-tal dödades när gisslantagarnas tillhåll stormades.

I norra Mali har Sverige ett militärt underrättelseförband med cirka 250 soldater.