Fakta: Västsahara

Västsahara var en spansk koloni fram till 1975. När spanjorerna drog sig tillbaka ockuperade grannländerna Marocko och Mauretanien ökenområdet, och än i dag ockuperar Marocko två tredjedelar av Västsahara. Mauretanien drog sig ur 1979.

Länge stred gerillarörelsen Polisario, baserad i Algeriet, mot den marockanska ockupationen. 1976 utropade Polisario området som självständigt.

Sedan 1991 råder vapenvila framförhandlad av FN, och en uppgörelse finns om att Västsaharas framtid ska avgöras i en folkomröstning, men mycket få framsteg har noterats i den processen. (TT)

Dessutom bör frågan tas i FN i stället, hävdar utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande: "Frågan om Västsahara utgör en avkoloniseringsfråga i FN samt står på säkerhetsrådets dagordning".

Vidare anser Wallström att ett svenskt erkännande inte skulle gynna den processen. "Situationen i Västsahara skiljer sig dessutom från de stater som Sverige tidigare har erkänt".

Olika bedömare har sagt att beslutet bland annat grundas i att Sverige vill komma in i FN:s säkerhetsråd, och att det skulle försvåras om Västsahara erkänns.

Samlad bedömning

Men kabinettssekreterare Annika Söder säger att det är en samlad politisk bedömning som ligger till grund för att Sverige inte går vidare med ett erkännande.

– Vi har inte sneglat på säkerhetsrådskandidaturen. Vi har inte heller sneglat på den besvärliga frågan med de marockanska gatubarnen, säger Söder.

Hon vill inte säga att de ansträngda handelsrelationerna med Marocko varit avgörande.

– Det är väldigt tråkigt att vi har haft dåliga relationer med Marocko en tid. Men det är en samlad politisk bedömning som ligger till grund för översynen av Västsaharapolitiken, säger Söder.

Intern kritik

Ulf Bjereld, förbundsordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet, är besviken.

– Att inte erkänna Västsahara i den situation som är kommer av många att uppfattas som en acceptans av den marockanska ockupationen – oavsett om det inte är det regeringen vill.

Han tror det kan ses som en eftergift mot marockanska påtryckningar.

– Det finns ju en internationellt erkänd rätt till självständighet för det västsahariska folket. Den rätten kan inte tas ifrån dem. Ett erkännande är det mest ändamålsenliga medlet för att nå det målet och då väljer regeringen att gå en annan väg, säger han.

Även ungdomsförbundet SSU är kritiskt.

"Det är ett stort svek mot det västsahariska folket och inte minst den unga generationen som länge väntat på ett erkännande från Sverige", skriver förbundsordförande Philip Botström i ett pressmeddelande.

SSU, som anser att regeringen försöker skjuta ifrån sig frågan, beskriver FN:s arbete för ett fritt Västsahara som "ett fiasko".