Fakta: Bakgrund

Runt 3 miljoner av Nya Zeelands 4,5 miljoner invånare var berättigade att rösta om ny flagga fram till den 24 mars. Fem alternativ togs fram, och ett av dem valdes i en omröstning i november. Det är den, en svart/blå med en vit ormbunke, och den nuvarande flaggan som valet har stått mellan.

Resultatet är bindande och innebär slutet på en utdragen dust som blivit allt mer politiskt infekterad.

Landets flagga antogs officiellt 1902. Den blå bakgrunden kommer från den blå skvadronen i flottan. Stjärnorna är det södra korset, en stjärnbild på södra stjärnhimlen som ska påminna om landets placering. Den brittiska unionsflaggan i det vänstra övre hörnet är en påminnelse om landets koloniala förflutna.

Källor: nzhistory.net.nz, mch.govt.nz

Valet har stått mellan den nuvarande flaggan, med den brittiska unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och en ny blåsvart med en ormbunke i vitt.

Knappt 57 procent av väljarna röstade för att behålla den gamla mot omkring 43 procent för den nya, enligt myndigheterna. Valdeltagandet var 67 procent. Alla poströster har dock inte räknats och det slutgiltiga resultatet väntas först den 30 mars. Men ledande politiker tvekar inte om hur folkomröstningen har gått.

"Nya Zeeland har röstat för att behålla vår nuvarande flagga. Jag uppmanar alla nyzeeländare att använda den, ta den till sig, och allra viktigast, vara stolt över den", skriver premiärminister John Key på Twitter.

Resultatet är en förlust för Key, som ville byta flagga. Han förnekar dock att flaggomröstningen var tänkt att bli ett arv från hans tid som regeringschef.

Även i Stillahavsnationen Fiji pågår en liknande process för att ändra landets flagga, som också innehåller unionsflaggan. Enligt regeringen ska sms och sociala medier kunna användas för att rösta. Inget datum har dock fastställts för en omröstning.