Fakta: Försökte skapa en kärnreaktion

Den 34-åriga ängelholmarens dröm fick ett abrupt slut när fullt utrustad personal från strålskyddsmyndigheten och polis stormade in i hans lägenhet 2014 och beslagtog bland annat de radioaktiva ämnena radium och americium.

Mannen dömdes i juli samma år till dagsböter för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet, men friades på tre andra punkter. Han skrev efter domen på sin blogg att han skulle publicera sina målningar i stället för experiment. Men i februari redovisade han inköpet av en geigermätare på bloggen.

Mängden radioaktiva ämnen innebar aldrig någon fara för allmänheten.

– Vi fann ingenting som styrker brott mot strålskyddslagen, men har tagit hans dator i beslag, säger lokalpolisområdeschef Karim Ottosson till TT.

Mannen hämtades till förhör efter att polisen fått in uppgifter som ledde till misstankar om strålskyddsbrott, men släpptes sedan på fri fot. Husrannsakan i hans hem genomfördes av det nationella bombskyddet i närvaro av både räddningstjänsten och personal från Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det enda radioaktiva jag har är glas som är färgat med uran. Det kan man köpa på varenda loppmarknad, säger mannen till SVT Nyheter.

Det handlar om samma person som för snart två år sedan dömdes för att ha försökt bygga en kärnreaktor i köket. Det blev en världsnyhet när historien om ängelholmaren som utvunnit radioaktivt material från brandvarnare och klockor rullades ut. Hans förhoppning var att kunna skapa en kärnreaktion i miniformat hemma i köket.

Mannen dömdes 2014 till dagsböter för brott mot strålskyddslagen samt otillåten miljöverksamhet.