Fakta: Det syriska inbördeskriget

Inbördeskriget i Syrien har nu rasat i över fyra år. Diktatorn Bashar al-Assads regim har bombat civila med tunnbomber och använt kemiska stridsmedel. Den väpnade oppositionen har kommit att domineras av Islamiska statens (IS) skräckvälde med slavhandel, våldtäkter, amputeringar och avrättningar. Av befolkningen på 22 miljoner har 4 miljoner flytt till grannländerna och cirka 8 miljoner inom sitt eget land. Hundratusentals har dödats.

På torsdag träffas Ryssland, USA, Saudiarabien och Turkiet för samtal i Wien om inbördeskriget i Syrien. På fredag ansluter Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif bekräftade iranska UD, efter att USA meddelat att man bjudit in det tidigare ratade landet. Även representanter för Egypten, Libanon, Irak, Frankrike och EU kommer att delta i samtalen.

Iran har tillsammans med Ryssland och libanesiska Hizbollah hållit den syriska regimen under armarna under det över fyra år långa inbördeskriget. De har hittills motsatt sig västmakternas krav på att den syriske presidenten Bashar al-Assad måste avsättas för att få en lösning på krisen. Låsningarna har knappast minskat av att en rad länder samtidigt är inblandade i konflikten genom flygbombningar och stöd till olika rebellgrupper.

Men att samtliga viktiga spelare nu trots allt samlas är ett steg i rätt riktning, enligt Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

– Förutsättningarna för resultat ökar när Iran deltar, säger han till TT.

Iran kan mjukna

Att omvärlden nått ett kärnenergiavtal med Iran har gjort det möjligt att inkludera den tidigare pariastaten i samtalen. Samtidigt har Rysslands flygbombningskampanj i Syrien tvingat USA att visa handlingskraft, enligt Leif Stenberg.

USA:s försvarsminister Asthon Carter öppnade nyligen för en möjlig amerikansk markinsats mot Islamiska staten (IS), något man tidigare uteslutit. Ett sådant beslut kan bidra till att mjuka upp Irans stöd till al-Assad, tror Stenberg.

– För Iran är den syriska regeringens öde förhandlingsbart. Det bygger jag på idén om att det för Iran är viktigare med de shiitiska helgedomarna i Syrien än att bevara den syriska regimen. Kan man garantera att man tar i med hårdhandskarna mot IS, som ju är väldigt aggressiva mot shiitiska mål, så kan det lossna.

Stor stötesten

Samtidigt kvarstår knäckfrågan om vilken roll den syriske diktatorn skulle spela i en eventuell politisk övergångslösning. Frankrike meddelade på onsdagen att man, tillsammans med sina allierade, kräver en exakt tidsplan för hans avgång. Samtidigt skickade Saudiarabien en tydlig passning till Iran och Ryssland inför fredagens möte.

– Om de inte är seriösa (om en politisk lösning) kommer vi att sluta slösa tid på dem, sade utrikesminister Adil al-Jubayr, enligt AFP