Fakta: Organisationer med 90-konton

Flera större organisationer samlar in pengar till stöd för människorna som flyr mot Europa.

UNHCR

Röda Korset

Rädda Barnen

Läkare utan gränser

Radiohjälpen

Källa: TT

Fakta 90-konton

Ett 90-konto är ett sjusiffrigt bank- eller plusgirokonto som inleds med 90 och beviljas av Svensk insamlingskontroll.Bara ideella föreningar, trossamfund och stiftelser kan beviljas ett 90-konto.Svensk insamlingskontroll har Svenskt Näringsliv, de fackliga organisationerna LO, TCO samt Saco som huvudmän.Svensk insamlingskontroll gör årliga kontroller av alla med 90-konton och säkrar att "insamlingen håller hög kvalité". Huvudregeln är att minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet.

Källa: Svensk insamlingskontroll (TT)

Rekordmånga människor har i år migrerat över Medelhavet, och tusentals har mist livet på vägen till Europa. Många av de flyktingar som lyckas ta sig till de grekiska öarna möts av kaos, och tvingas sova utomhus under dåliga förhållanden.

En av dessa öar är Lesbos, dit tusentals flyktingar uppges ha flytt. En nystartad insamling för syriska flyktingar som tagit sig till ön har under de senaste dagarna fått stor uppmärksamhet.

Bakom insamlingen står gruppen "Vi gör vad vi kan", ett tiotal personer som beskriver sig som några ”politiskt obundna medmänniskor som har tröttnat på att sitta maktlösa och bara titta på”.

► LÄS MER: Många flyktingar till grekiska öar

Målet är att samla in förnödenheter såsom kläder, skor, hygienprodukter och pengar som kan hjälpa flyktingarna på plats.

Insamlingen har på kort tid fått stor spridning och engagerat många, mycket tack vare sociala medier. Över 5 000 personer har gillat deras Facebook-sida och kända namn som Henrik Schyffert har i sina egna sociala medier-kanaler uppmanat personer att skänka pengar till insamlingen.

På bara någon dag har de fått in 3,6 miljoner kronor.

”När vi startade hade vi inte en tanke på att det skulle bli så här stort – vi trodde att vi skulle samla ihop kläder på vänners företag och drömde om att kanske lyckas få ihop 500 000 kr totalt. Vilket hade varit jättemycket pengar! Nu har läget förändrats eftersom gensvaret på det här varit fullständigt otroligt", skriver Johanna Swanberg, en av initiativtagarna i ett mejl till Metro.

► LÄS MER: Hit får du resa med extra bagage – för att hjälpa flyktingar

När det kommer till de ekonomiska bidragen har överföringar främst gjorts via betalningsappen Swish. ”Vi gör vad vi kan” har inget så kallat 90-nummer, alltså ett registrerat plus- eller bankgironummer som börjar med siffran 90 som kan användas vid insamlingar av pengar till välgörande ändamål. Frågan om hur gruppen tänker redovisa pengarna har därför väckts.

"Vi som har dragit ihop det här initiativet gör det helt ideellt. Alla pengar kommer gå till att hjälpa flyktingar. Vi har inget 90-konto för vi hade ingen aning om att det skulle bli så här spritt och stort. Dessutom tar det både tid och pengar att få ett 90-konto. Vi har bara varit igång i några dagar", skriver Swanberg i mejlet till Metro.