Fakta: Syrienkriget

Det var i början av 2011 som upproret mot Bashar al-Assads regim inleddes i Syrien. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, stopp på den utbredda korruptionen, respekt för de mänskliga rättigheterna och ett slut på Assadregimens 40-åriga envälde.

Men regimen slog hårt ned mot demonstranterna och situationen utvecklades till ett inbördeskrig. Över fem år senare beräknas minst 280 000 människor ha dödats, halva befolkningen har drivits på flykt och en politisk lösning är fortsatt långt bort.

Kriget står mellan syriska regeringstrupper, ledda av Bashar al-Assad, och stridande från olika oppositionella grupperingar. Under konfliktens gång har också utländska intressen i allt större utsträckning blandat sig i kriget.

På ett videoklipp från regimen ses hur flera mål i vad som uppges vara sydvästra Aleppo bombas från luften, rapporterar BBC.

Angreppen kommer efter att en koalition av jihadistgrupper och andra rebeller i helgen erövrade territorium söder om Aleppo och därmed hävdade att man lyckats punktera regimens belägring av de rebellkontrollerade delarna av staden.

Ökad koordinering

Koalitionen, med Jabhat Fateh al-Sham – som nyligen bytte namn från al-Nusrafronten efter att ha brutit med al-Qaida – i spetsen talar nu om en offensiv för att ta kontroll över hela staden.

– Det kommer lite överraskande. Det är typiskt för striderna i Syrien att många rebellgrupper går samman. Men om de denna gång varit så skickliga att de lyckats bryta belägringen, och kan göra ytterligare framryckningar, verkar det som att de är mer koordinerade än tidigare, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Damaskus har inte erkänt att man är på defensiven, men den regimtrogna nyhetsbyrån Sana rapporterar att styrkorna "omgrupperat".

Regimsidan har fått förstärkning med omkring 2 000 man, bland annat från Iran och libanesiska Hizbollah, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), enligt nyhetsbyrån AFP. Samtidigt ska hundratals rebellsoldater ha anlänt till Aleppo från omkringliggande provinser.

– Båda sidor mobiliserar sina styrkor inför den stora striden om Aleppo, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.

Nya fredssamtal?

FN har siktat på att de hittills fruktlösa fredsförhandlingarna ska kunna återupptas senare i augusti, och säkerhetsrådet håller senare under måndagen ett informellt möte med anledning av Aleppo-krisen.

Ett av många hinder för ett varaktigt eldupphör har varit att flera betydande rebellgrupper inte deltar.

– Hur det går i Aleppo påverkar den framtida internationella diskussionen kring Syrien. Om någon av dessa grupper, som inte finns representerade vid fredsförhandlingarna, vinner Syriens andra största stad skulle förhandlingarna framstå i ett mycket märkligt ljus, säger Stenberg.