Fakta: Så grönsaker i juni

Bönor, märg- och sallatsärter, squash och gurka ska man vänta med till dess att jorden blivit varm – minst 10°C. Det brukar vara lagom att så dem i mitten av juni.

En del snabbväxande grönsaker kan sås flera gånger under en säsong, så som sallat, rädisor, spenat, dill och sallatslök.

Även morötter och rödbetor kan sås två gånger. Tidigt för en skörd under sommaren samt under juni för höst och vinterskörd.

Källa: Lätt om odling, Koloniträdgårdsförbundet

– Det finns gott om grejer att satsa på, ingen panik, säger Ulf Nilsson som är trädgårdsrådgivare på Koloniträdgårdsförbundet.

Är grannens trädgård eller koloni mer välfylld än din? Sommaren är här, och många odlingsentusiaster har redan varit i gång i flera månader. Men än är det inte försent. Hemligheten bakom egen skörd före hösten behöver inte uteslutande handla om att vara ute i god tid. Det finns en rad olika alternativ trots att juni månad redan är här.

– Sallat går snabbt, och många bladgrönsaker kan vara något att satsa på nu. Sen har vi rädisor som också går snabbt, säger Ulf Nilsson och fortsätter:

– Går vi in på kryddor så kan man så dill eller förkultivera basilika som sen kan planteras ut på friland när sommartemperaturerna infinner sig. Det är korta kulturer, så det går att skörda snabbt.

Att så bönor och ärtor på friland funkar också bra nu, eftersom de är värmekrävande. Annars kan framodlade tomatplantor som redan bär frukt vara en idé. Att köpa färdigodlat är inte fusk, menar Ulf Nilsson.

– Nej det tycker jag inte, det är ett perfekt komplement om man inte lyckas med sådden.