– Vi är inte där än.

Storbritanniens premiärminister David Cameron till BBC om förhandlingarna med EU. (TT)

Fakta: Britterna och EU

Storbritanniens regering vill ge de nationella parlamenten större befogenheter i EU, få garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen, stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning" och framför allt begränsa välfärdssystemet för EU-medborgare i Storbritannien.

Målet är en uppgörelse när EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte i Bryssel, den 18–19 februari.

Eventuella ändringar ska sedan följas av en folkomröstning om fortsatt brittiskt EU-medlemskap, senast den 31 december 2017.

Fakta: Vad händer nu?

Här är några viktiga datum i britternas förhandlingar med EU.

31 januari: Premiärminister David Cameron äter middag med EU:s permanente ordförande Donald Tusk i London.

1 februari: Tusk väntas föra fram sitt förslag på lösning till de statssekreterare i medlemsländerna som sköter förhandlingarna.

4 februari: Möjlighet för Cameron att diskutera läget med flera av de regeringschefer, däribland statsminister Stefan Löfven (S), som deltar i en konferens om Syrien i London.

12 februari: Cameron besöker Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

18 februari: EU:s stats- och regeringschefer samlas för att nå en lösning vid sitt toppmöte i Bryssel.

Juni (tidigast): Folkomröstning i Storbritannien om att lämna eller stanna kvar i EU.

Nyfikenheten var stor när premiärminister David Cameron kom till Bryssel på fredagen för extrainsatta möten med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU-parlamentets talman Martin Schulz.

Camerons kommentarer efteråt lät dock ungefär likadant som på förhand.

– Det finns nu ett förslag på bordet. Det är inte bra nog, mer arbete behövs, men vi gör framsteg, sade premiärministern till brittisk tv.

Schulz uttryckte för sin del ändå en viss optimism.

– Det var ett väldigt öppet meningsutbyte. . . Jag svarade att EU-parlamentet är väldigt inriktat på att hålla kvar Storbritannien i EU. . . Jag är optimist om att det kommer att bli en uppgörelse i mitten av februari, sade Schulz.

Toppmöte väntar

Mötena hölls med bara tre veckor kvar till det toppmöte där förhoppningen är att EU:s stats- och regeringschefer ska enas om villkoren för den "nya relation" till EU som Cameron och hans regering har krävt. Främsta stötestenen är det brittiska önskemålet om att få undanta inflyttade EU-medborgare från fullständiga välfärdsförmåner i upp till fyra år – något som flera av de övriga EU-länderna är starkt kritiska till.

För att lösa tvisten uppges en "nödbroms" vara föreslagen, där Storbritannien skulle kunna begränsa välfärden genom att hänvisa till att systemet tillfälligt står under alltför hårt tryck. För att dra i bromsen krävs dock klartecken från övriga EU-länder.

Förolämpning?

EU-motståndarna i Storbritannien tycks dock föga imponerade av det som har läckt ut.

– Det där förslaget är en förolämpning och inte ett allvarligt bud. Vi måste få tillbaka kontrollen över våra egna gränser och måste ha kontroll över vårt välfärdssystem. Det där är ett dåligt skämt, sade parlamentsledamoten och förre ministern John Redwood till BBC.