Fakta: Kampanjar för brexit

Londons förre borgmästare Boris Johnson (född 1964) är en av de mest högljudda frontfigurerna för brexitkampanjen. Det var med dunder och brak som den konservative politikern ställde sig på lämna EU-sidan i kampanjen i våras, och därmed gick tvärtemot partikamraten David Cameron.

Johnson är yvig, frispråkig, okonventionell – och mycket populär. Han har bland annat sagt att EU beter sig som Adolf Hitler och hans försök att lägga under sig Europa.

Om britterna lämnar EU är det många som ser Johnson som en möjlig efterträdare till premiärminister David Cameron. Kritiker har anklagat den förre borgmästaren för att vara mer intresserad av att flytta in på Downing Street än av att Storbritannien lämnar EU.

Andra ledande politiska profiler som kampanjar för brexit är partiledaren för EU-fientliga Ukip, Nigel Farage och justitieminister Michael Gove.

Fakta: Kampanjar för bremain

Storbritanniens premiärminister David Cameron (född 1966) slängde in sin politiska framtid i potten när han lovade att britterna skulle få folkomrösta om sitt EU-medlemskap.

Cameron, som kampanjar för att Storbritannien ska stanna i EU, "skulle inte klara sig i 30 sekunder" på Downing Street om britterna ställer sig bakom ett EU-utträde, enligt den konservativa tidigare finansministern Ken Clarke.

Flera konservativa parlamentsledamöter som är för ett EU-utträde har krävt att Cameron avgår efter folkomröstningen och hävdar att hans ställning är i fara även om stanna i EU-sidan vinner med liten marginal.

Med sig på stanna i EU-sidan har David Cameron Labourledaren Jeremy Corbyn, Londons nye borgmästare Sadiq Khan och den skotska separatistledaren Nicola Sturgeon.

– David Cameron är en lögnare. Och ett riktigt arsle!

Det är förmiddag och 70-åriga Rye Chandler har som vanligt slagit sig ner på stamhaket på gågatan i centrala Portsmouth för att ta en kaffe med sina pensionerade kompisar. Bland de ämnen som avhandlas högljutt och i rask takt finns den kommande omröstningen om EU-medlemskapet, nu bara ett par dagar bort.

– Folk är galna om de inte röstar för ett utträde. Cameron släpper in för många invandrare, vi kan inte ta emot fler, säger Chandler som helst skulle se Nigel Farage, ledare för EU-fientliga Ukip, som premiärminister.

– Då skulle vi få tillbaka kontrollen över vårt land.

Många EU-medborgare

Här i kuststaden Portsmouth, omkring 90 minuter söder om London, med en medianlön under genomsnittet och flera inflyttade EU-medborgare från Östeuropa, väntas många rösta precis som Rye Chandler, för ett utträde. I mars ställde sig också kommunfullmäktige bakom brexit genom att godkänna två motioner, en från Ukip och en annan från de konservativa som är största parti men som saknar egen majoritet i staden.

Chandler klär ord på den kampanj som drivits av lämna-sidan, som förlitat sig på känslor snarare än hårda fakta och som menar att medlemskapet i EU lett till okontrollerad invandring. Stanna-sidan har i sin tur lutat sig mer mot ekonomiska argument, och lyft fram att de omkring tre miljoner EU-medborgare som lever i Storbritannien bidrar mer till landets ekonomi än vad de får tillbaka.

Den 39-åriga revisorn Marzena Kalaczynska, inflyttad till Portsmouth från Polen, hoppas att britterna fortsätter att vara medlemmar i EU. Bland hennes polska vänner växer oron för vad som väntar om det blir tvärtom.

– Ingen vet något om framtiden. Många har kommit hit för att livet är bättre här än i Polen. Visst vi är invandrare, men vi har kommit hit för att jobba. Vi betalar skatt, säger hon.

För 21-åriga Michael Malklew är det inte EU-medborgarna som är problemet. Han är främst orolig över att människor ska ta sig in i landet illegalt.

– Jag är inte rasist, men här i Portsmouth är invandring ett stort problem. Det är för lätt att komma hit, säger Malklew som också stöder Ukip.

Gömda i lastbil

Flera av Portsmouthborna som TT träffar hänvisar till en händelse för några veckor sedan då 28 människor hittades gömda i en lastbil, som kommit med en av de många färjor som går mellan det europeiska fastlandet och Portsmouth.

38-åriga Shiva Sathi, ursprungligen från Sri Lanka, kommer att rösta för ett fortsatt EU-medlemskap, främst av ekonomiska skäl. Han driver en liten butik och vill undvika det kaos han tror väntar om britterna röstar för brexit.

– Många här i Portsmouth tror att alla invandrare går på bidrag, men det är främst en känsla som till stor del spridits genom vissa medier. Jag känner många invandrare, och de allra flesta jobbar.