Fakta: Mosul

Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) tog kontroll över Mosul sommaren 2014 då den ryckte fram i Irak. Då var staden hem åt två miljoner människor. Mosul är Iraks näst största stad.

Mosul ligger omkring 360 kilometer nordväst om Bagdad och är också den största staden i IS självutnämnda kalifat.

Staden är fortfarande befolkad av civila, vilket försvårar försöken att återta kontrollen från jihadisterna. Den irakiska militären har uppmanat civila att hålla sig borta från byggnader som används av extremisterna.

Målet är att staden ska återtas innan året är slut.

Mosul, som varit i jihadisternas händer sedan 2014, är den största staden som gruppen kontrollerar i sitt självutnämnda kalifat i Irak och Syrien. Skulle de irakiska styrkorna lyckas återta staden vore det ett hårt slag mot extremisterna.

Premiärminister Haider al-Abadi har lovat ett återtagande innan årets slut. Men många experter uttrycker tvivel kring huruvida de irakiska soldaterna är mogna uppgiften och om det överhuvudtaget är möjligt att ta tillbaka staden.

– Tror jag att det kommer att bli lätt? Nej. Det kommer att bli tufft, konstaterade nyligen Richard Clarke som leder USA-styrkorna i Irak, enligt The New York Times.

Militären beskriver offensiven som ett första steg i slaget om Mosul. De irakiska styrkorna får hjälp från luften av den USA-ledda militäralliansen och på marken från kurdiska peshmergasoldater. Insatsen inleddes i Makhmourområdet och militära källor uppger att jihadister drivits ut från flera byar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Om styrkorna når fram till Mosul kan striderna i staden pågå i månader, en utmaning för de irakiska soldaterna som är oerfarna när det gäller strid i bebyggelse.