Fakta: al-Falluja

al-Falluja ligger omkring sex mil väster om Iraks huvudstad Bagdad och är ett viktigt centrum för landets sunnimuslimska minoritet. I staden finns flera hundra minareter och staden kallas även "Moskéernas stad".

Staden var den första som togs av Islamiska staten (IS) i januari 2014, ett halvår före extremistgruppens stora offensiv i Irak och Syrien. Många irakier kallar al-Falluja "Ormens huvud", eftersom det var där IS framryckningar i landet började.

Källa: AFP

I en vecka har den irakiska armén förberett att återta al-Falluja med hjälp av Iranstödda shiamiliser. Fram till på måndagen hade insatsen främst varit inriktad på att återta byar runt staden.

På måndagen inleddes angreppet från tre håll, enligt de irakiska styrkornas befälhavare. Operationen för att ta tillbaka staden från IS går därmed in i en ny fas.

– Irakiska styrkor gick in i al-Falluja med flygunderstöd från den internationella alliansen, det irakiska flygvapnet och med hjälp av artilleri och stridsvagnar, sade generallöjtnant Abdelwahab al-Saadi till AFP.

Föll först

al-Falluja var den första irakiska staden som togs av IS i början av 2014, ett halvår före terrorrörelsens offensiv i stora delar av Irak och Syrien. Enligt Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan, kan återtagandet ta flera veckor för irakierna.

– En sak som är lite oklar är hur mycket de får stöd från Iran och USA. De gånger de har lyckats, som i Ramadi, så har det varit väldigt mycket amerikanska bombningar. Det är en osäkerhetsfaktor, det behövs ofta väldigt kraftiga amerikanska bombningar för att de ska lyckas.

Han ser anfallet mot al-Falluja som ett svar på senare tids bombningar i Bagdad.

På måndagen kom uppgifter om ny terror i huvudstaden. Fler än 20 människor dog och tiotals skadades i en serie bombdåd, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Civila offras

Tiotusentals civila tros befinna sig i staden. Liksom FN och Röda Korset befarar Jan Hallenberg att dessa kommer i kläm under striderna.

– Det är en oerhört svår situation för de anfallande styrkorna. Det är väldigt svårt att få dem utsläppta, för IS tillåter ofta inte det. Och när man går in så måste man ju skjuta oerhört kraftfullt, och då riskerar civilbefolkningen att komma emellan. Dessutom vet man ju inte hur det går med matleveranser.

Det finns också en risk for fortsatta våldsamheter även om de irakiska styrkorna tar kontroll över al-Falluja. Detta eftersom styrkorna bland annat består av shiitisk milis.

Sunnitisk oro

Joel Ahlberg, Irakexpert vid Folke Bernadotteakademin, pekar på att anfallet sker i ett känsligt politiskt läge, efter uttalanden om "utrensningar" och liknande från de shiagrupper som slåss på arméns sida.

– Även om styrkor går in och bekämpar IS så har det ju ibland också skett övergrepp mot civilbefolkningen, utomrättsliga avrättningar, förstörelse av moskéer och allmän egendom men också fördrivningar av lokalbefolkningen, säger han till TT.

– För många sunniter i Irak är det inte nödvändigtvis en dag av enorm glädje. Det finns också en stor oro för vad som kommer att hända den sunnitiska befolkningen.