Fakta: Islamiska staten

Islamiska staten (IS) är en jihadistorganisation som bland annat strider mot regeringarna i Irak och Syrien. Den leds av Abu Bakr al-Baghdadi.

Gruppen utropade sommaren 2014 ett kalifat, alltså en stat enligt IS extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom. Högkvarteret finns i den syriska staden Raqqa.

Ordet "kalif" kommer från det arabiska ordet för arvtagare vilket betyder att al-Baghdadi enligt IS är legitim arvtagare till profeten Muhammed.

IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästningar i områden de kontrollerar. Offren är personer IS ansett vara skyldiga till brott.

Gruppen har även tagit på sig terrordåd i bland annat Paris och är terrorstämplad av bland andra FN, USA och Storbritannien.

IS har täta band med grupper som Boko Haram i Västafrika, som kallar sig för Islamiska statens västafrikanska provins.

Källor: The New York Times, AFP, Reuters

På måndagen krigade regeringsstyrkorna mot IS-anhängare nära staden, medan centrumdelarna bombarderades. Några av de första striderna rapporterades i al-Hayakil i stadens södra utkanter.

Irakiska soldater närmade sig också den norra förorten Garma, för att driva bort IS-anhängare och öppna vägar mot stadskärnan, där områden under natten och morgonen anfölls med stridsflyg och granateld.

Försiktig taktik

Militärens talesman, brigadgeneralen Yahya Rasool, beskriver taktiken som "försiktig" och beroende av att ingenjörstrupperna kan rensa från minor och bomber som IS placerat ut längs vägarna.

Falluja var den första större staden som IS intog i Irak, men nu ber militären tiotusentals civilpersoner att lämna området inför vad premiärministern al-Abadi ser som en enda utväg för IS-anhängarna: de måste fly från staden, skrev han på Twitter när operationen inleddes.

Hindrar flykt

IS försöker å sin sida hindra civila från att fly från Falluja, och enligt vittnen har flera dödats av minor som IS-anhängare placerat ut medan andra tillfångatogs. Civilbefolkningen i staden lider av akut brist på mat, mediciner och bränsle. Sedan Iraks armé nyligen drev ut IS från grannstaden Ramadi har ingen hjälp nått fram, enligt FN:s flyktingorgan.

Falluja ligger bara kring sju mil från Bagdad, och i takt med att IS förlorat stora landområden i Irak har antalet terrordåd i huvudstaden ökat markant. Iraks regering har också varit paralyserad av den politiska krisen, som medfört våldsamma gatuprotester där anhängare till den mäktige shiamuslimske predikanten Muqtada al-Sadr vid två tillfällen trängt in i den kraftigt befästa Gröna zonen.

Mosul och Falluja är de två återstående större städerna i Irak som styrs av IS. Men under våren har extremistgruppen dels varit hårt ansatt av upprorsmän och dels av regeringsarmén, som bombarderat IS-posteringar i utkanten av Falluja.

Innan kriget bröt ut hade staden omkring 300 000 invånare. Nu uppges det finnas minst 75 000 civila där.