Fakta: IS:s kalifat

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) bildades i början av Irakkriget 2004 och opererat nu främst i Irak och Syrien.

IS har lagt beslag på stora områden i Syrien och Irak, bland annat i provinser med städerna Raqa, Falluja och Mosul. 2014 utropade IS ett kalifat, som styrs enligt rörelsens stränga tolkning av islamisk lag.

I takt med att IS trängts tillbaka bland annat genom amerikanska bombräder har IS sökt sig andra fronter, både utomlands och utanför kalifatet.

Förutom IS används även beteckningarna Isil och Daesh på terrorrörelsen.

På lördagen sade befälhavaren för den militära operationen i Falluja, Abdelwahab al-Saadi, att det bara var en fråga om timmar innan de irakiska antiterrorstyrkorna CTS, Counter-terrorism service, skulle gå in i staden.

Men att det skulle handla om timmar motsades från andra håll.

"Jag kan inte säga timmar, men inbrytningen i Falluja kommer att ske mycket snart", sade Hadi al-Ameri, befälhavare i den irakiska paramilitära styrkan Hashed al-Shaabi, till irakisk tv.

Operationen som pågått i en vecka har hittills fokuserat på att återta städer och byar runtom Falluja, en stad som ligger ungefär fem mil väster om Bagdad.

På sistone har bara ett fåtal hundra familjer lyckats fly från Fallujaområdet. Enligt norska stiftelsen Flyktninghjelpen har ungefär 3 000 människor flytt området sedan 21 maj. Det bedöms att ungefär 50 000 invånare är kvar inne i staden.

Samtidigt är IS satt under press av kurdiska styrkor i närheten av staden Mosul i norra Irak, en stad som också kontrolleras av den jihadistiska terrorrörelsen, och där ett anfall på staden också kan bli aktuellt.

I Syrien närmar sig en USA-stödd kurdiskdominerad allians som kallar sig Syriens demokratiska styrkor den IS-styrda staden Raqa.