Länderna där samkönade äktenskap är tillåtna

Belgien

Kanada

Spanien

Sverige

Norge

Danmark

Island

Sydafrika

Nederändarna

Portugal

Argentina

Uruguay

Nya Zeeland

Frankrike

Storbritannien

Brasilien

Luxemburg

Finland (börjar gälla 2017)

I USA har vissa delstater, däribland New York, Utah, Massachusetts, Kalifornien och Connecticut, lagstiftat om samkönade äktenskap. Det är även tillåtet i några delstater i Mexiko.

Källa: RFSL

Efter intensiva kampanjveckor röstade invånarna i det katolska Irland på fredagen om samkönade äktenskap ska likställas med giftermål mellan man och kvinna. 

– Egentligen är omröstningen större än samkönade äktenskap, den handlar om ett erkännande av HBTQ-personer, säger den svensk-irländska transpersonen och aktivisten Cat McIlroy till TT.

► Gayparad i Tokyo för homoäktenskap

Folkomröstningen beskrivs som den första av sitt slag i världen. Den följer efter att landets parlament i mars med stor majoritet röstade igenom ett grundlagstillägg som lyder "äktenskap kan ingås i enlighet med lagen mellan två personer utan att hänsyn tas till deras kön".

Och på lördagskvällen blev det klart att ja-sidan vunnit en rejäl seger för en ändrad äktenskapslag. Omkring 62 procent av de som röstade vill se en historisk förändring i Irland, rapporterar TT.

Men frågan om äktenskap utan hänsyn till kön är på många ställen i världen kontroversiell. Av världens runt 240 länder är samkönade äktenskap tillåtet i cirka 18 länder, inklusive några delstater i USA. Efter dagens folkomröstning läggs ytterligare ett land till listan.

Ja till homoäktenskap på Guam

1 maj 2009 blev Sveriges äktenskapslag könsneutral då partnerskapslagen avskaffades. Sedan dess är det möjligt för samkönade par att ingå äktenskap. Sedan 1 november samma år är det möjligt även för homopar att få vigseln förrättad inom Svenska kyrkan.