Fakta: Islamiska staten

Islamiska staten (IS) är en jihadistorganisation som bland annat strider mot regeringarna i Irak och Syrien. Den leds av Abu Bakr al-Baghdadi.

Gruppen utropade sommaren 2014 ett kalifat, alltså en stat enligt IS extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom. Högkvarteret finns i den syrsiska staden Raqqa.

Ordet "kalif" kommer från det arabiska ordet för arvtagare vilket betyder att al-Baghdadi enligt IS är legitim arvtagare till profeten Muhammed.

IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott.

Gruppen har även tagit på sig terrordåd i bland annat Paris och är terrorstämplad av bland andra FN, USA och Storbritannien.

IS har täta band med grupper som Boko Haram i Västafrika, som kallar sig för Islamiska statens västafrikanska provins.

Källor: The New York Times, AFP, Reuters.

Filmen, publicerad på jihadistsidor på nätet, uppges ha producerats av IS mediekontor i Nineveprovinsen i Irak. Där syns fem knäböjande unga män i orangea kläder som säger att de "agerat mot jihadisterna" innan de skjuts till döds.

Den fransktalande mannen bär en beige ansiktsmask och militärliknande utstyrsel. Lockar av blont hår sticker fram under masken.

Filmen tycks ha gjorts efter terrordåden i Paris då 130 människor dödades, angreppen som IS tog på sig. Den fransktalande mannen häcklar den USA-ledda koalitionen och hotar med att IS ska utföra attacker som gör att "väst kommer att glömma" terrordåden i USA den 11 september 2001 och attackerna i Paris.

Mannen riktar en särskild tirad mot Spanien, och säger att landet ska få betala dyrt för att ha krossat det muslimska väldet i Andalusien, där morer styrde under perioden 711-1492.

I slutet av den nästan nio minuter långa filmen skjuter den fransktalande mannen och andra ihjäl de fem männen. Dödsskjutningarna förefaller äga rum i ruinerna av en byggnad som förstörts i ett flygangrepp.