Fakta: Aktörerna i slaget om Mosul

IS (Islamiska staten)

IS intog Mosul i juni 2014, i samband med sin stora offensiv i Irak och Syrien. Sedan dess har IS styrt miljonstaden med järnhand. Rörelsen påstår sig ha runt 7 000 man med vapen i staden. Enligt amerikanska beräkningar rör det sig snarare om 3 500–5 000. Mosul är den största staden under IS-kontroll.

Irakiska regeringsstyrkor

Den shiitiskt dominerade irakiska regeringen i Bagdad leder insatsen för att ta tillbaka Mosul från IS. Med omkring 30 000 soldater till sitt förfogande hoppas premiärminister Haidr al-Abadi kunna återta kontrollen över Iraks näst största stad. Har stöd av en internationell, USA-ledd allians.

USA

Den amerikanska militären påbörjade flygbombningar mot IS-mål i Irak i augusti 2014, två månader efter det att IS intagit Mosul. Syftet var att "försvaga och slutligen förgöra IS", som presidenten Barack Obama uttryckte det i ett tal. Sedan dess har USA lagt omkring tio miljarder dollar, motsvarande närmare 90 miljarder kronor, på insatsen. Med insatsen säger sig USA vilja bidra till nationell och regional stabilitet.

Turkiet

Ankara-regeringens inblandning i konflikten är kontroversiell i Bagdad. Den irakiska regeringen har förnekat att Turkiet deltar i den militära operationen i Mosul, medan Turkiets premiärminister Binali Yildirim säger att Turkiets armé bistår den kurdiska regionens styrkor med pansarvagnar och artilleriunderstöd.

Kurdiska soldater

Mosul ligger bara några mil från Arbil, som är provinshuvudstad i den halvautonoma kurdiska regionen i norra Irak. Mosuls befolkning domineras av sunniaraber, men staden bebos också av kurder. Peshmerga-förbanden utbildas bland annat av den svenska insatsstyrkan som finns på plats. Kurderna får militärt stöd från USA och spelar en central roll i striderna mot IS. Har ett intresse av att säkra det kurdiska regionala självstyrets gränser och skydda kurdisk befolkning i Mosul.

Milisgrupper

En brokig skara som organiseras under paraplyet Folklig mobilisering, al-Hashd al-Shabi. Väpnade, mestadels shiamuslimska grupper som i många fall får stöd av Iran. Miliserna har också stöd av regeringen i Bagdad och har deltagit i militära insatser mot andra städer som kontrollerats av IS. Flera av shiamiliserna har tidigare begått grova övergrepp i samband med operationer mot IS-kontrollerade sunnidominerade städer, något som fått människorättsgrupper att slå larm. Iraks premiärminister Haidr al-Abadi har lovat att shiamiliserna inte ska gå in i själva Mosul i samband med offensiven mot IS.

Uppgifterna om IS taktik kommer dels från Hisham al-Hashimi, rådgivare till Iraks regering, dels från ett anonymt armébefäl som intervjuas av nyhetsbyrån Reuters. Befälet säger att det är näst intill omöjligt att skilja IS-krigarna från civila män i staden eftersom gruppen tvingar dem att klä sig likadant som IS (Islamiska staten) – med klassisk islamisk klädsel och helskägg.

– Våra soldater upptäcker dem inte förrän det är för sent, när angriparen antingen utlöser sin bombväst eller kastar en handgranat, säger befälet.

Tunnlar stressar armén

Omkring 100 000 irakiska soldater – regeringsstyrkor, kurdiska styrkor och shiamiliser – kämpar mot endast 5 000 IS-anhängare som försvarar Mosul, Iraks näst största stad. Trots att anfallarna alltså är tjugo gånger fler bjuder IS hårt motstånd. I början av veckan förlorade armébefälet två stridsvagnar och ett bepansrat fordon i striderna under en och samma dag.

Rådgivaren berättar att IS har grävt tunnlar under Mosul sedan de intog staden i juni 2014, och att tunnelnätverket bara i den östra halvan av staden är sammanlagt sju mil. IS-krigarna utnyttjar de hemliga gångarna till att överraska regeringsstyrkorna, ofta mellan klockan två på natten och gryningen.

– De är inte redo för överraskningarna, tunnlarna har orsakat våra största förluster, säger Hisham al-Hashimi till Reuters.

IS avlöser varandra

Regeringsstyrkorna har kontroll över två stadsdelar som de intog i förra veckan, enligt rådgivaren. Armén uppger att de har intagit ytterligare fem stadsdelar, men att striderna fortfarande pågår i dem.

IS anfaller i vågor med mindre enheter för att trötta ut regeringssoldaterna, säger al-Hashimi. Enheterna består av omkring 50 IS-krigare, däribland självmordsbombare och krypskyttar.

– Varje grupp krigar endast under en kortare tid och blir sedan avlöst av nästa grupp. Det tröttar ut armén, säger al-Hashimi.

Anklagas för mord

Iraks armé och shiamiliser rycker fram mot IS-kontrollerade byar i närheten av den forntida ruinstaden Nimrud omkring 30 kilometer söder om Mosul, enligt militären. IS publicerade ett videoklipp i april i fjol som visade hur rörelsens anhängare gick loss på lämningarna med släggor och sprängladdningar, skriver AFP. Det är oklart hur mycket av monumenten som finns kvar.

Den internationella människorättsgruppen Amnesty International anklagar Iraks regeringsarmé för att ha mördat sex invånare i byar söder om Mosul i förra månaden. Amnesty kräver att regeringen utreder händelserna, samtidigt som landets federala polis dementerar att dess styrkor ligger bakom morden.