Fakta: Slaget om Mosul

Mosul ligger i den oljerika Nineveprovinsen i Irak och är landets näst största stad med omkring 1,5 miljon kvarvarande invånare. Offensiven mot staden inleddes den 17 oktober, drygt två år efter det att den fallit i händerna på IS. Striderna väntas pågå i flera veckor, om inte månader.

Islamiska staten (IS) uppger sig ha runt 7 000 man med vapen i staden. USA räknar med att 3 500—5 000 är troligare. Mot dem står omkring 30 000 soldater, främst irakiska och kurdiska trupper men även soldater ur den USA-ledda alliansen.

Jihadiströrelsen IS säger sig ligga bakom attacker i Kirkuk-området natten till fredagen, som bland annat riktades mot en kraftstation utanför den irakiska staden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Minst ett 20-tal människor har dödats i dåden och de strider som utbröt efteråt. Utegångsförbud har utfärdats i staden.

Bland de döda finns vakter, iranska gästarbetare samt attentatsmän, som i flera fall sprängde sig själva till döds. En irakisk journalist har också skjutits av en av IS krypskyttar, uppger polisen.

Medier på plats gör bedömningen att IS-styrkor försöker ta kontroll över åtminstone delar av staden. Nyhetsbyrån AFP:s vittnen berättar att misstänkta terrorister, beväpnade män med "kläder i afghansk stil", setts på många håll i Kirkuk.

Mänskliga sköldar

Staden, som präglas av oljeindustrin, har kontrollerats av kurdiska styrkor sedan sommaren 2014, då Bagdad-regeringens militär flydde undan IS offensiv i området.

Enligt lokala källor har 15 kvinnor dödats och cirka 50 skadats i ett flygangrepp mot en shiamuslimsk böneplats i staden Dakuk söder om Kirkuk, rapporterar AFP. Det är oklart vilka som stod bakom angreppet.

Samtidigt larmar FN om att det finns "verifierad information" om att IS i veckan tvingade 550 familjer från omkringliggande byar att gå in till storstaden Mosul. Där befaras de vara hållna nära IS-posteringar i staden och användas som mänskliga sköldar medan storoffensiven mot staden närmar sig.

Från Mosul, runt 15 mil nordväst om Kirkuk, kommer också fragmentariska rapporter om hur det går med offensiven som började tidigare i veckan. I torsdags ska irakiska styrkor ha återtagit staden Bartalla strax utanför själva Mosul. Offensiven "avancerar snabbare än väntat", uppger premiärminister Haidar al-Abadi.

Ingen massflykt

Kurdiska peshmerga-talesmän klagar dock över bristande flygunderstöd i försöken att närma sig miljonstaden.

I vissa områden möts styrkorna av civila som flyr striderna och de jihadister som har styrt staden i två år, men någon massflykt har inte startat.

Slaget om Mosul har utmålats som den största striden Irak har skådat sedan den USA-ledda invasionen 2003.

FN har varnat för att världens största humanitära insats kommer att krävas om en miljon civila tvingas fly striderna.