Fakta: Namnet Isil

Flera regeringar har använt eller använder namnet "Isil" – nära Isis men med ett L för "Levanten". Det här äldre uttrycket ligger närmare arabiskans al-Sham i att det avser ett större område än dagens Syrien, men bär enligt somliga med sig koloniala associationer.

Allt fler medier – som Reuters, AP, AFP, BBC, New York Times och TT – använder däremot någon variant av Islamiska staten eller IS för att beskriva rörelsen, vilket är vad den i dag själv kallar sig.

Fler och fler av världens ledare har efter terrorattentatet i Paris nu börjat kalla terrorgruppen för Daesh. Frankrikes ledare gör det sedan ett år tillbaka och även USA:s president Barack Obama har börjat göra det nyligen. Och det kan finnas en enkel förklaring.

Alla olika benämningar betyder egentligen samma sak och hänvisar till rörelsen som behärskar stora områden i Irak och Syrien. Men termen Daesh (som är den arabiska förkortningen för Islamiska staten i Irak och Syrien, al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham) är numera förbjuden i de IS-kontrollerade områdena. Att använda ordet är förknippat med hårda straff.

Aron Lund, som skrivit flera böcker om Syrien, säger att extremistgruppen aldrig använt namnet Daesh.

– Det finns politiska motståndare till den här gruppen som väljer det namnet ändå för att de tycker att det här är ett sätt att förolämpa dem.

Daesh ligger också nära ett arabiskt ord för att trampa eller krossa, i sig självt bidragande till att gruppens motståndare föredrar Daesh.