Fakta: IS i Libyen

Islamiska staten började operera i Libyen 2014 i kaoset som uppstått i landet efter att den tidigare diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

December 2014: En bilbomb exploderar utanför en diplomatfastighet i Triopoli. Ingen skadas, men IS tar på sig dådet.

Januari 2015: IS tar på sig morden på två tunisiska journalister som försvann i Libyen i september samma år.

Januari 2015: En terrorattack genomförs mot lyxhotellet Corinthia Hotel i Tripoli. Nio personer dödas.

Februari 2015: IS offentliggör en video som visar morden på 21 koptiska kristna – alla utom en var egyptiska medborgare. Egypten svarar med att bomba IS-mål i Derna i Libyen.

Februari 2015: IS tar på sig flera självmordsdåd i Qubbah utanför Derna som krävde 44 människoliv.

April 2015: IS offentliggör ytterligare en video där kristna mördas, denna gång 28 personer från Etiopien.

Juni 2015: Staden Sirtre, öster om Tripoli, faller i IS händer.

Juli 2015: IS drivs ut ur staden Derna efter hårda strider.

November 2015: USA bombar IS-ledare i Libyen för första gången. Abu Nabil, som påstås ha varit talesman för jihadiströrelsen då IS i februari 2015 skar halsen av 21 koptiska kristna, dödats i en attack.

Januari 2016: IS inleder en offensiv i syfte att försöka inta oljehamnar i al-Sidra och Ras Lanouf.

Januari 2016: Över 50 människor dödas i ett bombattentat mot en polisskola i Zlitan, öster om Tripoli, som IS tar på sig.

Källa: AFP

Bilder från libyska myndigheter visar en stor krater på platsen för den byggnad där Noureddine Chouchane – den misstänkta hjärnan bakom två terrordåd Tunisien förra året – ska ha befunnit sig vid attacken. Minst 40 människor, flera av dem tunisiska medborgare, dödades i de amerikanska flygbombningarna utanför Sabratha, väster om Tripoli. En jordansk medborgare dog också i attacken, enligt libyska myndigheter, medan sex personer skadades, uppger flera medier.

– USA genomförde ett flyganfall tidigt i morse (libysk tid) mot ett IS-träningsläger nära Sabratha i Libyen, som troligen dödade IS-ledaren Noureddine Chouchane, säger en amerikansk försvarskälla till nyhetsbyrån AFP.

Dåd mot museum

Chouchane anklagas för att ligga bakom terrordådet mot en turistanläggning i Sousse i Tunisien i fjol, då 38 turister mördades, samt terrorattentatet mot Bardomuseet i Tunis samma år, då 21 turister och en polis dödades.

Enligt tunisiska säkerhetsstyrkor driver IS träningsläger i närheten av Sabratha Tripoli.

Flygattackerna kommer efter att den amerikanska presidenten Barack Obama sagt att landet kommer att ge sig på IS var de än dyker upp.

Andra attacken

– Vi kommer att fortsätta att vidta åtgärder när vi har en tydlig plan och ett tydligt mål i åtanke. Får vi chansen att förhindra att ISIS (IS) borrar sig in i Libyen, så tar vi den, sade Obama på en presskonferens tidigare i veckan, enligt The New York Times.

Det är andra gången USA slår till mot en IS-ledare i Libyen. I november uppgav Pentagon att irakiern Abu Nabil, som påstås ha varit talesman för jihadiströrelsen då IS i februari 2015 skar halsen av 21 koptiska kristna, dödats i en attack.