Fakta: Över 200 döda i bombdåd

Turkiet har skakats av sex bombdåd som sammantaget berövat mer än 200 människor livet sedan juli förra året:

Den 19 mars: Minst fem personer dödas och 39 skadas när en självmordsbombare detonerade en bomb på gågatan Istiklal i Istanbul. Extremistgruppen Islamiska staten (IS) pekas ut för dådet.

Den 13 mars: 35 människor dödas när två självmordsbombare slår till mot Kizilaytorget, i Ankara. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

Den 17 februari: En bilbomb i Ankara dödar närmare 30 människor och skadar ett stort antal personer, framförallt militärer. TAK tar på sig dådet och hotar med fler attacker.

Den 12 januari: En sprängladdning exploderar på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödas i attacken, som IS hävdar att man är ansvarig för.

Den 10 oktober 2015: Två självmordsbombare exploderar i en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och dödar 103 människor. IS tar på sig dådet.

Den 20 juli 2015: Över 30 människor och ett hundratal skadas i ett bombdåd utanför ett kulturhus i staden Suruc. Även denna gång tar IS på sig skulden.

Källa: AFP

Den utpekade självmordsbombaren från lördagens dåd, som identifierats genom dna från brottsplatsen, är en man född 1992 Gaziantep i södra Turkiet. Han var inte eftersökt av myndigheterna enligt Efkan Ala men det är i efterhand fastslaget att han var medlem i IS. Fem personer har hittills frihetsberövats i utredningen, uppger Ala.

Enligt turkiska nyhetsbyrån Dogan är självmordsbombarens bror och pappa bland dem som förhörs. Familjen ska ha anmält mannen försvunnen efter att han 2013 flyttat till Istanbul.

Tre israeler

Fyra turister dödades i attacken: tre israeler och en iranier. Två av israelerna hade dubbelt medborgarskap och var också amerikaner. Av de 39 skadade, varav åtta är allvarligt skadade, är 24 turister.

Elva skadade är israeler, och Israel avråder nu sina medborgare att besöka Turkiet. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att landet nu försöker utreda om israelerna valts ut avsiktligt av attentatsmannen.

Under ett tal i Istanbul sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att landet aldrig ska ge sig inför "terrorns agenda".

Inrikesministern uppger vidare att myndigheterna av säkerhetsskäl har förbjudit måndagens newroz-firandet i flera städer.

Flera länder, däribland Sverige, har manat sina medborgare i Turkiet att iaktta försiktighet under newroz, som bland annat firas av många kurder.

Derby skjuts upp

Efkan Ala uppger att cirka 200 000 poliser och gendarmer satts i tjänst i landet, att vägkontroller ska sättas upp samt att teknik för hantering av bomber står redo.

Myndigheterna gör allt för att stoppa ytterligare terrordåd, säger inrikesministern.

– Men ibland är det självmordsbombningar som är svåra att stoppa.

Efter att myndigheterna mottagit "allvarlig information" skjuts söndagskvällens derby i högsta fotbollsligan mellan Istanbullagen Fenerbahce och Galatasaray upp, rapporterar CNN Turk.