Fakta: Beslag under insatsen

Under den gemensamma insatsen, som kallas Operation Chimera, i ett tjugotal länder beslagtogs:

485 vapen och vapendelar.

1 200 andra vapen som knogjärn, batonger och elpistoler.

51 miljoner kronor i kontanter och värdepapper, därav 600 000 i Sverige.

Tullen, kronofogden och polisen gjorde nyligen en gemensam satsning för att hindra att pengar fördes ut till exempelvis terrorgrupperna IS och al-Qaida. Under två veckor i oktober kontrollerades över 400 passagerare på Arlanda på väg till Turkiet och Irak. Resultatet: beslag på över 600 000 kronor i kontanter.

– Generellt sett var det en väldigt lyckad operation. På sikt vill vi ju slå ut viljan för den här grupperingen att begå brott i Sverige, säger Linda Rundqvist, nationell operativ samordnare för operationen på Tullverket.

Svalde pengar

Den svenska satsningen var en del i en samordnad insats av ett 20-tal länder för att försöka sätta käppar i hjulet för finansieringen av terrorverksamhet i regionen. Bland länderna som deltog förutom Sverige finns bland annat Tjeckien, Lettland, Thailand och USA.

Totalt beslagtogs över 51 miljoner kronor i pengar och värdepapper. Dessutom beslagtogs mängder med vapen och vapendelar, knogjärn, elpistoler och batonger. Vid ett beslag i New Delhi hittades exempelvis en stor pengasumma som smugglarna dels rullat ihop till kapslar och svalt, dels gömt i sina kläder.

Vid den svenska insatsen kunde Kronofogden också göra sju utmätningar från personer med restförda skulder och få in omkring en kvarts miljon kronor plus värdesaker som till exempel exklusiva klockor.

Strypa pengaflödet

Genom att flera myndigheter samordnar sina insatser hoppas man kunna spela en betydelsefull roll i kampen mot terrorism.

– Det här är viktigt i dagens samhälle, med tanke på hur pass oroligt läget är, säger Linda Rundqvist.

– Det handlar om att identifiera de organisationer och nätverk det handlar om och strypa pengaflödet. Kan man göra det så kan man strypa ganska mycket.