– Jag tror kanske att det kommer att bli sämre innan det blir bättre.

Charlie Winter, brittisk säkerhetsanalytiker specialiserad på IS propaganda, om IS framtid.

Bakgrund: Vill ha ett kalifat

Islamiska staten (IS) är en militant sunnimuslimsk jihadistorganisation. Den leds av Abu Bakr al-Baghdadi.

Förra sommaren utropade gruppen ett kalifat, alltså en stat enligt dess extremt stränga tolkning av islamisk lag.

IS har krävt att muslimer världen över ska svära trohet till al-Baghdadi och migrera till territorium som står under dess kontroll.

Rötterna går att spåra tillbaka till jordaniern Abu Musab al-Zarqawi, som ses som IS "andlige ledare".

2002 grundade han i Irak grupperingen Tawhid al-Jihad,.

Ett år efter den USA-ledda invasionen av Irak svor gruppen trohet till Usama bin Laden och bildade al-Qaida i Irak.

Efter al-Zarqawis död 2006 bildade al-Qaida i Irak en paraplyorganisation, Islamiska staten i Irak (ISI).

När al-Baghdadi tog över ledarskapet 2010 byggde han upp organisationen, som försvagats av motståndet i Irak.

2013 genomförde gruppen flertalet attacker varje månad i Irak. Samma år gav sig gruppen också in i det syriska inbördeskriget.

I april 2013 meddelade al-Baghdadi att hans styrkor i Irak och Syrien skulle gå samman under namnet "Islamiska staten i Irak och Levanten" (Isil).

Källa: BBC

– Jag tror fortfarande att projektet att bygga ett kalifat är viktigast för Islamiska staten, men de senaste dåden innebär ett nytt slags tillägg till IS globala strategi, säger Charlie Winter, brittisk säkerhetsanalytiker specialiserad på IS propaganda.

IS utropade förra sommaren sitt kalifat, det vill säga en stat enligt dess extremt stränga tolkning av islamisk lag. Jihadiströrelsen gav sig in i den syriska konflikten 2013 och har med ett väloljat propagandamaskineri och spektakulär brutalitet blivit synonymt med terrorism. Världens medier har under braskande rubriker rapporterat om blodiga avrättningar, handel med sexslavar och en ekonomi uppbyggd med hjälp av kidnappningar och oljehandel.

Vill behålla relevansen

De senaste veckorna har gruppen tagit på sig dåden i Paris, självmordsattacken i Beirut i Libanon där ett 40-tal personer miste livet och kraschen med det ryska passagerarplanet i egyptiska Sinai där samtliga 224 personer ombord omkom. Samtidigt har gruppen tryckts tillbaka i irakiska Sinjar och bombas regelbundet från luften av olika aktörer.

Att genomföra attacker utanför de områden där rörelsen vanligtvis är aktiv kan vara ett sätt att försöka behålla trovärdighet och relevans.

– Det går inte så bra för IS i Irak, Syrien eller Libyen. Livet är besvärligt i kalifatet, och det är absolut nödvändigt att visa anhängarna att man behåller momentum. Genom den här typen av attacker försöker IS säkra sin plats i förgrunden av rampljuset, säger Winter.

För en global jihadistorganisation som IS har attacker som de i Paris och Beirut alltid funnits med bland korten. Och det har också länge funnits en oro att något dylikt skulle kunna hända. Men politiker och analytiker har också antagit att utropandet av ett kalifat i Syrien och Irak skulle innebära minskad risk för att IS skulle genomföra attacker utomlands, enligt Winter.

– Det ligger i IS intresse att genomföra sådana här attacker. Men det har funnits ett strategiskt underskattande av vad som motiverar IS och vad dess prioriteringar är, säger han.

Risk för fler attacker

IS har byggt upp sin infrastruktur under en längre tid. Hos rörelsen finns numera operativ kunskap, pengar och utbildning. Det finns således risk för fortsatta attacker på europeisk mark, även om de med all sannolikhet kommer att bli svårare att genomföra. Den senaste utvecklingen kommer att göra kampen mot terrorism och IS till den kanske viktigaste utrikespolitiska prioriteringen för regeringar runt om i världen.

– Samtidigt som det blir svårare för IS kommer det att göra organisationen ännu giftigare. Den kommer att slå vilt omkring sig utomlands så att det inte ser ut som om den förlorar, säger Charlie Winter och konstaterar:

– Jag tror kanske att det kommer att bli sämre innan det blir bättre.