Fakta: "Jihad John"

Mohammed Emwazi, alias "Jihad John", har maskerad framträtt i flera videofilmer där det visas hur västerlänningar som tagits till fånga av Islamiska staten (IS) mördas. Första gången var i augusti i fjol när den amerikanske journalisten James Foley fick halsen avskuren.

Emwazi medverkade senare i filmer som visade morden på USA-journalisten Steven Sotloff, den brittiske hjälparbetaren David Haines, den brittiske taxiföraren Alan Henning och den amerikanske hjälparbetaren Abdul-Rahman Kassig.

I inspelningarna talade han engelska med brittisk accent och döptes i medierna till "Jihad John". I februari i år identifierades han av flera medier som Emwazi, född i Kuwait men uppväxt i London.

Mohammed Emwazi, känd under namnet "Jihad John", är med stor sannolikhet ett av offren i fredagens drönarattack mot Raqqa i Syrien, enligt USA:s militär. Och IS-krigarna uppges ha drivits ur den strategiskt viktiga staden Sinjar i norra Irak. Trots det står sig Islamiska staten fortfarande stark, enligt analytiker.

– Det är väl ett slags status quo, de expanderar inte, men det finns inte heller några tecken på att de drivs tillbaks från viktiga områden som Mosul till exempel, säger Michael Jonsson på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Inte heller Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet tycker att IS har tryckts tillbaka. Om något har de gjort en liten framryckning under hösten.

– Sinjar är viktigt i den mening att området ligger mellan Mosul och Raqqa – men ingen enskild förlust för IS betyder särskilt mycket eftersom de opererar på så många ställen samtidigt, säger han.

"Symbolisk värde"

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att attacken mot Mohammed Emwazi var självförsvar, eftersom mannen utgör "ett hot mot världen".

Men "Jihad John", som maskerad framträtt i flera videofilmer där västerlänningar som tagits till fånga av IS har mördats, är inte någon viktig person inom IS – att oskadliggöra honom har bara symboliskt värde.

– Han har ingen viktig vare sig ledande eller stridande funktion – utan är ett medieansikte, säger Per Jönsson, och jämför med den tyske IS-jihadisten Denis Cuspert, mer känd som "Deso Dogg", som dödades i en flygräd för två veckor sedan.

Även Michael Jonsson tonar ned betydelsen av att döda "Jihad John" som symbolisk.

Inget hot mot Europa

IS har också tagit på sig skulden för torsdagens självmordsattack i Libanons huvudstad Beirut som dödades minst 43 personer, och säger sig dessutom ligga bakom den uppmärksammade plankraschen i egyptiska Sinai. Uppgifterna är dock inte bekräftade.

– IS är väldigt skickliga på att framstå som mer framgångsrika än vad de nödvändigtvis är, så de har absolut intresse att ta på sig dåd som genomförts av någon annan men som har sympati för IS, säger Michael Jonsson.

Per Jönsson tror inte det finns någon stor risk för IS-attentat i Europa.

– Jag tror inte de opererar så, utan man utser sina motståndare. Och motståndare är de som agerar militärt mot dem och vissa former av "otrogna", som shiamuslimer och yazidier.