Fakta: Stora dåd i Västeuropa

Stora terrordåd i Västeuropa sedan millennieskiftet:

11 mars 2004: Uppemot 200 döda när terrornätverket al-Qaida utlöser sprängladdningar i kollektivtrafiken i Madrid.

7 juli 2005: Över 50 döda i Londons kollektivtrafik.

22 juli 2011: Den norske högerextremisten Anders Behring Breivik dödar uppemot 80 människor på Utøya och i Oslo.

7 januari 2015: Tolv dödas och elva skadas vid ett angrepp mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Parallellt, dagarna efter, tar en man gisslan i en butik och dödar minst fyra personer.

13 november 2015: Omkring 130 personer dödas i attacker mot flera mål i Paris. Islamiska staten tar på sig dådet.

Fakta: Hotnivån på högsta nivå

Belgien har höjt terrorhotnivån till den högsta nivån efter dagens dåd i Bryssel, uppger inrikesminister Jan Jambon enligt AFP.

En vecka efter terrordåden i Paris i november höjdes hotnivån i Bryssel till maxläget fyra, vilket bland annat innebar att alla skolor i huvudstaden stängdes, att konsertsalar och biografer höll stängt, liksom tunnelbanan och ett stort antal affärer. Först efter fem dagar vreds hotnivån ner till läge tre igen.

Nivå tre har rått sedan dess, trots diskussion om en höjning så sent som i förra veckan då belgisk polis drabbade samman med islamistiska terrorister vid två tillslag i Bryssel. Vid det andra tillslaget, i fredags, greps en av gärningsmännen från Paris-attackerna, Salah Abdeslam.

– Vi har haft uppgifter ett tag om att en attack snart skulle kunna inträffa i Bryssel och i Belgien, varnade utrikesminister Didier Reynders i fredags.

Fakta: Salah Abdeslam och belgarna i Paris

130 personer dödades och över 350 skadades när islamistiska terrorister attackerade restauranger och en konsertlokal i centrala Paris samt området kring fotbollsarenan Stade de France den 13 november 2015.

Flera av gärningsmännen var bosatta i Belgien eller belgiska medborgare, däribland den utpekade huvudmannen, belgaren Abdelhamid Abaaoud – som dödades i en polisräd i Parisförorten Saint-Denis fem dagar senare.

En annan belgare i dådet var Salah Abdeslam, som greps efter en lång polisjakt i förra veckan. Abdeslam hyrde två av de bilar som användes och bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av dem, varifrån andra gärningsmän – däribland brodern Brahim – sköt mot restaurangbesökare.

Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café i Paris och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, påträffades i en Parisförort efter dådet.

Helvetet utbröt vid åttatiden på morgonen.

– En man skrek något på arabiska och sedan hörde jag en enorm explosion, berättar Alphonse Lyoura, som jobbar med att kontrollera bagage på Brysselflygplatsen Zaventem, för nyhetsbyrån AFP.

Lyoura beskriver ett fullständigt kaos inne i avreseterminalen, med människor som fått kroppsdelar krossade eller avslitna, livlösa kroppar och andra som var täckta i blod.

– Jag hjälpte sex eller sju skadade. Vi drog ut några som inte rörde sig. Det var total panik överallt, säger Lyoura.

Två explosioner inträffade inne i avgångshallen. Och strax därpå small det igen – men nu inne i centrala Bryssel, vid tunnelbanestationen Maalbeek, mitt inne i EU-kvarteren.

IS säger sig ha utfört attackerna, enligt uppgifter till Reuters. Myndigheterna har släppt övervakningsbilder från flygplatsen på tre män som misstänks vara inblandade.

"En svart dag"

På bilder från brottsplatserna syns enorm förödelse. Vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen talades om ett tiotal döda på Zaventem och runt 20 vid Maalbeek. Hundratals har skadats, i större eller mindre grad.

– Jag såg flera småskadade, med rispor i ansiktet och sönderrivna kläder. De ser ut som om de har varit i krig, berättar norskan Lillann Weggersen, som blev vittne till evakueringen, för nyhetsbyrån NTB.

Ett enormt polispådrag har dragits i gång. Hotnivån i Bryssel har omedelbart höjts till maxnivån fyra, precis som efter terrordåden i Paris i november.

– Det här är en svart dag i Belgiens historia. Vi har fruktat ett terrordåd och nu hände det. Vi måste möta den här tuffa prövningen genom att stå enade, säger premiärminister Charles Michel i belgisk tv.

En tredje sprängladdning som hittades har oskadliggjorts av tekniker på flygplatsen, som ska hållas stängd även på onsdagen.

Dämpad stämning

I centrala Bryssel är stämningen dov och dämpad. Sirener skär genom luften samtidigt som all annan trafik nästan helt ligger nere. All kollektivtrafik stängdes av direkt efter dåden. Tre dagars landssorg har utlysts.

Gågatan Anspach håller på att fyllas av otaliga meddelanden i krita på asfalten. "Be för Belgien", "Var inte rädda" och "Enade mot hatet" är några av budskapen, på mängder av språk, som skrivits ned av förbipasserande belgare och turister.

– Vi hade lektion här intill och några av våra vänner gick hit och började. Det är mest budskap om kärlek och vänskap, berättar Fabiola – en av de unga mediestudenter som dragit i gång initiativet.

Hon åkte tunnelbana förbi Maalbeek bara någon timme innan det small.

– Det är en konstig känsla. Det är en helt vanlig dag – men alldeles fruktansvärd, säger hon.

Minst en person jagas

Nervositeten för fortsatta dåd är uppenbar. Från de belgiska kärnkraftsverken Doel och Tihange har all icke nödvändig personal skickats hem. Flera EU-kontor i Bryssel har evakuerats. Enligt uppgifter på tisdagseftermiddagen efterspanas fortfarande minst en person för händelserna på flygplatsen.

En av dem som var där när det small var Svenska Dagbladets Brysselkorrespondent Teresa Küchler.

"Min första tanke var tveklöst: det där var en bomb, nu spränger de flygplatsen i luften. Nu kommer hämnden för Abdeslam", skriver hon på svd.se.

Abdeslam – Salah i förnamn – är den länge efterspanade terrorist från novemberdåden i Paris som belgisk och fransk polis till sist lyckades få tag i så sent som i fredags. Flera andra Brysselbor och belgiska medborgare var inblandade i Paris.

Deras hemstad har dock hittills varit skonad från liknande händelser.

Fram till nu.