Fakta: Islamiska staten

Den så kallade Islamiska staten (IS) är en militant jihadist- och terrororganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien och kontrollerar delar av båda länderna. IS leds av Abu Bakr al-Baghdadi och anses ha tiotusentals medlemmar.

Rörelsen utropade sommaren 2014 ett kalifat, alltså en stat enligt dess extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilken få muslimer ställer sig bakom.

IS inkomster kommer bland annat från kidnappningar av utlänningar, handel med olja och plundrade antikviteter.

IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott.

Organisationer som är mer eller mindre kopplade till IS i Syrien och Irak, och kallar sig samma sak, finns även i en rad andra länder i regionen.

Enligt aktivister från Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) lyder en kommuniké från IS: "På grund av att Islamiska staten just nu drabbats av exceptionella omständigheter har det beslutats att lönerna till mujahider (krigare) ska halveras".

"Ingen kommer att undantas, men matleveranserna varannan vecka kommer att fortsätta", heter det vidare enligt SOHR.

– Uttalandet är uppsatt överallt, på alla IS arbetsplatser – kontor, sjukhus, militära anläggningar, säger SOHR:s chef Rami Abdel Rahman till TT.

Enligt honom spreds kommunikén för fem dagar sedan, både i de delar av Syrien och Irak som den extrema jihadiströrelsen kontrollerar.

Enligt vad Rahman sagt till nyhetsbyrån AFP innebär detta att syrier som strider för IS nu får en månadslön på motsvarande cirka 1 700 kronor, medan utländska stridande får 3 400 kronor.

IS försöker framstå som en riktig stat med olika myndigheter, sjukhus och skolor. Dess ekonomiska problem kan vara en följd av de upptrappade flyganfallen mot IS oljeanläggningar i Syrien och Irak, skriver AFP. En USA-ledd allians flygbombar rörelsen i båda länderna medan ryskt stridsflyg angriper den i Syrien.