Fakta: Säkert på isen

Om du ska ge dig ut på en is bör du mäta den först på flera ställen, för att se att den är tillräckligt tjock för det du ämnar göra. Om man exempelvis tänker pimpla eller åka skidor ska den vara minst tio centimeter tjock. För skoteråkning gäller 15 centimeter och för körning med bil 20–30 centimeter.

Utmärkta leder är att föredra, men det är ingen garanti för säkerhet. På en skoter bör man tänka på att motorljudet kan göra att man inte hör isens "varningssignaler" och hinner komma långt ut på svag is innan den brister.

Om man ska vistas på naturis ska man alltid bära isdubbar och flythjälp. Räddningslina, ispik och mobiltelefon i vattentätt fodral är också viktigt.

Ha alltid sällskap på isen, men håll avstånd till den som färdas först så inte alla går genom isen samtidigt.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet, Snofed.

Det är den senaste tidens växlingar i vädret som gjort att det kan innebära en stor risk att ge sig ut på de isar som kan ha bildats på sjöar vid fjällen. Den tidiga kylan har gjort att tunn is lagt sig, därefter har det kommit en hel del snö vilken trycker ner isen så det kommer upp vatten i sprickor. Snön isolerar och det gör att sjöisarna inte har lyckats frysa till ordentligt när det senare varit relativt milt väder.

Flera olyckor

– Det är svårt att kunna uppskatta om en sjöis är säker och tillräckligt stark när det är snö på den, och med snöskoter kommer man enkelt och snabbt långt ut på isen. Eftersom de också har bra bärighet kan man komma långt ut även på svagare områden och där kan isen brista, eller så kan du köra fast i sörjan av vatten och snö, säger Per-Olov Wikberg.

De senaste tio åren har över 30 människor omkommit efter att ha gått igenom isen med skotern, enligt siffror från Sveriges snöskoterägares förbund. Nu under hösten har tre personer på kort tid drunknat på fjällsjöar i Arjeplogs kommun, rapporterar P4 Norrbotten.

Mät isen

Den som är på väg ut på en is bör mäta den först, för att se att den är tillräckligt kraftig för att hålla för en promenad eller en skotertur. Men man ska komma ihåg att även om man mätt och isen verkar okej där man står, kan det se helt annorlunda ut 100 meter bort, varnar Wikberg.

– Den här tiden på året är ofta en besvärlig tid att uppskatta om isarna starka nog för att bära dig eller en skoter och det krävs rejält med kyla för att de ska bli säkra igen, säger Per-Olov Wikberg.