Fakta: Isbjörnar

Isbjörnen (Ursus maritimus) finns i arktiska områden på norra halvklotet. Den fanns även i delar av Sverige under senaste istidens avsmältningsfas för 11 000–12 000 år sedan.

Hanar är avsevärt större än honor och väger vanligen kring 500 kg medan honor väger 150–300 kg. Den täta pälsen och ett tjockt lager späck under huden skyddar mot vinterkyla.

Isbjörnen är helt anpassad för ett liv på havsisen i Arktis, och lever nästan uteslutande på sälkött. Men de äter också kadaver av valar och valross, små däggdjur och fågelägg.

Källa: Nationalencyklopedin

I dag finns uppskattningsvis mellan 22 000 och 31 000 isbjörnar i Arktis. Det finns tecken på att vissa populationer ökat på senare år, men den trenden kommer att vända, varnar Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Avsmältningen innebär enligt rapporten att det finns en stor sannolikhet för att den globala populationen minskar med mer än en tredjedel de kommande 35–40 åren.

Hotar reproduktion

– Man kan se betrakta isbjörnar som kanariefåglar i en kolgruva. Det är en ikonisk och vacker art som är oerhört viktig för ursprungsbefolkningar. Men det går redan att se förändringar i deras ishavshabitat till följd av klimatförändringarna, säger Dena Cater på IUCN, till The Guardian

Krympande isar innebär att det blir svårare för isbjörnarna att fånga sälar som lever på isen, vilket förlänger fasteperioden och kan hota reproduktionen. Oljeutvinning och ökad sjöfart kan också påverka isbjörnarna negativt, varnar IUCN.

Vistas mer på land

Men det kan även leda till fler konflikter mellan människor och isbjörnar, varnar en annan studie, publicerad i tidskriften Plos one.

Forskarna kunde, genom att sätta radiosändare på isbjörnshonor, konstatera att allt fler isbjörnshonor i Tjuktjerhavet tillbringar en allt större del av sommaren på land.

– Det är väldigt viktigt att man har en regional strategi och funderar på vilka landområden som finns tillgängliga för isbjörnar, säger forskaren Vicki Sahanatien till The Washington Post.