– Människor på marken misslyckas ibland med att höra varandra, och se varandra. Här i rymden är det omöjligt.

Den ryske kosmonauten Oleg Kononenko om att leva tillsammans med fem andra på ISS:s begränsade yta.

Fakta: ISS

16 länder ingår i programmet bakom Internationella rymdstation (ISS) men det leds av USA och Ryssland.

Grundstenen till ISS lades 1998 då en första modul sändes ut i kretslopp kring jorden. Stationen vuxit och har i dag en areal motsvarande en fotbollsplan. Motsvarande drygt 852 miljarder kronor har investerats i programmet.

ISS kretsar i en bana cirka 400 kilometer från jorden och med en hastighet på 27 000–28 000 kilometer i timmen.

Normalt har rymdstationen en besättning på sex personer. Med jämna mellanrum får den besök av bemannade och obemannade farkoster.

De som är ombord jobbar cirka 35 timmar i veckan med olika vetenskapliga projekt, och i normalfallet i sex månader.

– Det viktigaste experimentet är rymdstationen som ett kretsande fordon som håller människor vid liv i rymden under längre perioder, säger amerikanska astronauten Scott Kelly vid en presskonferens via länk i USA för att fira årsdagen.

Han och ryske kosmonauten Michail Kornienko tillbringar nu ett år på ISS för att studera vistelsens fysiska och psykiska effekter.

Amerikanske astronauten Kjell Lindgren påpekar att en eventuell framtida resa till mars sannolikt skulle ta år, och att ISS är en bra testplats.

– Rymdstationen är egentligen en bro, säger han.

Sedan amerikanen Bill Shepherd och ryssarna Sergej Krikalev och Jurij Gidzenko som de första klev ombord den 2 november 2000 har ytterligare över 220 människor bebott ISS – däribland svensken Christer Fuglesang.

ISS har vuxit sedan dess, men fortfarande är livsvillkoren väldigt speciella och begränsade, säger kosmonauten Oleg Kononenko.

– Människor på marken misslyckas ibland med att höra varandra, och se varandra. Här i rymden är det omöjligt.