Fakta: Attack från många datorer

En överbelastningsattack eller dos-attack (denial of service) innebär att ett eller flera datasystem attackeras med syfte att göra till exempel en webbplats otillgänglig.

En ddos-attack (distributed denial of service) är en överbelastningsattack där man använder sig av flera datorer för att angripa målet. Genom att skicka en större mängd anrop mot samma mål ökar möjligheten att göra webbplatsen otillgänglig.

Attackerna sker ofta via så kallade botnät, nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs med hjälp av virus eller andra program. Det sker då i bakgrunden utan att datorägaren märker det.

Källa: MSB

– Vi kommer att återkomma med information om det, det finns anledning till det. Men det är riktigt att det är driftstörningar just nu, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till TT.

Utöver Expressen utsattes bland andra Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens industri och Svenska Dagbladet för IT-attacken.

– Attacken är ungefär lika stor som den som inträffade förra veckan, säger Johan Möller, utvecklingschef på Svenska Dagbladet, till Svd.se.

Även Sydsvenskan hade problem.

– Exakt vad som händer rent tekniskt vet vi inte, de undersöker. Men det stämmer att de har legat nere. Både Sydsvenskan och HD har legat nere i ungefär en halvtimme Nu har vi sajterna uppe hjälpligt, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.

Förra helgen utsattes flera mediehus för IT-attacker som lamslog några av de största nyhetssajterna.

I onsdags bjöds cheferna för Sveriges mediehus in till Rosenbad för att diskutera hur framtida överbelastningsattacker ska kunna förhindras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade då att man ska undersöka hur polisens arbete ska kunna underlättas för att utreda IT-brottslighet.