Lagförslaget antogs enhälligt fyra månader efter att det fått klartecken i senaten. Nu går den vidare till president Barack Obama, bara dagar innan 15-årsdagen av terrordåden som utfördes av al-Qaida med kapade flygplan och som kostade 2 996 människor livet samt skadade över 6 000 andra. De materiella skadorna var enorma och beräknas ha kostat tusentals miljarder kronor.

Vita huset har indikerat att regeringen inte stödjer lagen och att Obama kan komma att lägga in veto. Presidentens motstånd grundar sig på att förslaget fått häftig kritik i Saudiarabien, 15 av de 19 flygplanskaparnas hemland och en av USA:s främsta allierade i Mellanöstern.

I februari sade Zacarias Moussaoui, kallad den 20:e flygplanskaparen, till amerikanska advokater att medlemmar av det saudiska kungahuset skänkte miljontals dollar till al-Qaida på 1990-talet. Saudiarabiens USA-ambassad tillbakavisade uppgifterna, men anklagelserna ledde till en debatt om huruvida Obamas regering borde offentliggöra visst hemligstämplat material i elfte septemberkommissionens rapport.

Dokumenten offentliggjordes i mitten av juli, och de visade att USA undersökt kopplingar mellan Saudiarabiens regering och flygplanskaparna utan att hitta några bevis men däremot flera misstänkta samband.