Fakta: Nazisternas guldtåg

Enligt rykten försvann ett eller två av Nazitysklands tåg lastat med guld och ädelstenar 1945. Tågryktena har cirkulerat i många år, och fokuseras kring hemliga underjordiska passager tyskarna byggde i närheten av staden Walbrzych (tidigare Waldenburg). Nazisterna använde tunnlarna bland annat för att tillverka vapen. Enligt vissa uppgifter finns det en två kilometer lång passage vars ingång raserades när Tyskland kapitulerade. Men ingen har lyckats fastställa om passagen, eller tågen, verkligen existerar.

Källa: AFP

Forskare har avfärdat uppgifterna, men projektets talesperson låter sig inte nedslås.

– Tåget är inte en nål i en höstack, finns det där kommer vi att hitta det, säger Andrzej Gaik.

Flera tågvagnar

I fjol avslöjade en polack och en tysk att de med hjälp av markgenomträngande radar upptäckt flera bepansrade tågvagnar från naziperioden nära den polska staden Walbrzych. Det ska ha en sammanlagd längd på nästan 100 meter och är begravt på 8–9 meters djup.

De sade att de trodde att vagnarna innehöll vapenprototyper medan folk i trakten talade om konstverk, ädelstenar och guld som nazisterna stulit.

Känt är i varje fall att nazisterna tvingade fångar att bygga ett nätverk av tunnlar i området, och några ortsbor har hävdat att tyskarna ville gömma guldet där innan sovjetiska Röda armén hann dit.

Ser saken ljust

Hittills finns dock mycket lite som tyder på att berättelserna kan vara sanna. Geologiprofessorn Janusz Madej har sagt att han är "100 procent säker att det inte finns något tåg". Men trots det sjuder Andrzej Gaik av optimism och väljer att i stället se saken från den ljusa sidan.

– Även om vi hittar en tunnel kan det vara en succé. Tåget kan ju vara gömt inne i den, säger han med en formulering som påminner om när den globala mediehysterin kring tåget var som störst under fjolåret.

På måndag ska det ske ännu en radarundersökning i området, och på tisdag börjar själva grävandet. När letandet har inletts hoppas polacken Piotr Koper, en av dem som sade sig ha upptäckt tåget i fjol, att han inom en vecka ska kunna leverera ett säkert svar om vad som kan dölja sig nere i marken.

– Allt ska vara klart på torsdag nästa vecka, sade han till den polska public service-kanalen TVP:s nyhetsprogram samtidigt som hans grupp på fredagen började röja bort buskar och vegetation som är i vägen för skattsökarna.