Hundratals beväpnade poliser deltog i gryningsräden, som riktades mot en lägenhet i Parisförorten Saint-Denis. Telefonavlyssning tydde på att den man som pekats ut som hjärnan bakom terrorattackerna, Abdelhamid Abaaoud, fanns i bostaden.

Polisen avfyrade nära 5 000 skott under sammandrabbningen med de misstänkta terroristerna, som hade förskansat sig i två lägenheter, uppger åklagaren François Molins.

Washington Post rapporterar, men hänvisning till två underrättelsekällor, att Abdelhamid Abaaoud dödades i räden. Enligt Molins finns inte Abaaoud bland de gripna, men han kan heller inte bekräfta om Abaaoud skulle ha dödats.

– Jag kan inte ge en exakt siffra över antalet dödade eller deras identitet. Det är minst två döda men identifieringen kommer sannolikt ta längre tid än väntat, säger han, enligt AFP.

Åtminstone en man och en kvinna, som sprängde sig själv i luften, dödades i räden. Kvinnan misstänks vara kusin till Abdelhamid Abaaoud och ska ha stått under polisbevakning sedan i tisdags.

Stoppade nytt terrordåd

Åtta personer greps under den sju timmar långa operationen. Flera källor uppger för Reuters att ingripandet stoppade en nära förestående terrorattack mot finansdistriktet La Défense i västra Paris.

Abdelhamid Abaaoud troddes befinna sig i Syrien, men ett tips som kom in under måndagen fick utredarna att vända blicken mot Saint-Denis, enligt åklagaren. Men fortfarande finns inga säkra uppgifter om Abdelhamid Abaaouds öde.

– Jag tror polisen vet väldigt mycket mer än de gör sken av, det ligger i deras intresse att vara vaga i sin information, säger säkerhetsanalytikern Margaret Gilmore på brittiska tankesmedjan Royal United Service Institute, till TT.

Hon gör en jämförelse med polisens agerande efter attackerna i Paris i fredags, då man förmodligen identifierade flera av förövarna fort.

– Ju längre polisen väntade med att gå ut med uppgifterna desto mer tid hade man att göra husrannsakningar hos förövarna, deras kollegor och vänner.

"Damm föll från taket"

Minst sju explosioner och intensiv skottlossning hördes i Saint-Denis under morgonen. Militär sattes in för att säkra området, som ligger i närheten av Stade de France, arenan där tre självmordsbombare slog till i fredags.

– Jag vaknade av en explosion. Sedan hörde jag en massa skjutande. Terroristerna sköt mot polisen, som sköt tillbaka, berättar vittnet Sabrine för den franska tv-kanalen BMFTV.

Hon bor under den lägenhet där de misstänkta terroristerna hade barrikaderat sig.

– Vi visste inte vart vi skulle ta vägen. Min son och jag var panikslagna. Damm föll från taket på grund av explosionerna. Jag skrek hela tiden: "Om ni är från polisen, snälla hjälp oss, jag är här med mitt barn".

Tre poliser och en person ur allmänheten skadades under operationen enligt Reuters.

Många gripanden väntar

Minst en av attentatsmännen, Salah Abdeslam, har tidigare sagts vara på fri fot. Förutom honom har misstankar väckts om att ytterligare en gärningsman deltog i terrordåden. Mannen ska ha färdats i den bil där Salah Abdeslam befann sig tillsammans med brodern Brahim, som sedan sprängde sig själv till döds. Den tredje mannen är inte identifierad.

Margaret Gilmore tycker den franska polisen och säkerhetstjänsten har situationen under kontroll, och tror operationerna kommer leda till en lång rad gripanden.

– Jag tycker att man har fått tag på flera nyckelpersoner överraskande fort. Polisen har inte att göra med ensamvargar, utan folk som kommunicerar. Vissa förövare är döda, man har deras datorer och bankkonton, man vet vem som betalar dem, och har en lång rad ledtrådar att följa upp.

Under onsdagskvällen knivhöggs en lärare vid en judisk skola i Marseille av tre personer som skrek anti-semitiska obsceniteter. Lärarens liv är inte i fara.