Fakta: Smygteknik

Smygteknik, på engelska "stealth", är en militär term för åtgärder för att minska möjligheten att upptäcka exempelvis ett flygplan.

Det handlar bland annat om att göra flygplan och fartyg svårare att upptäcka med exempelvis radar, genom att minska och kontrollera elektromagnetiska reflektioner genom material, utformning och systemintegration.

Det första flygplanet med smygegenskaper var det amerikanska stridsflygplanet F-117 Nighthawk, med karakteristskt kantig utformning. I Sverige använder sig korvetterna i Visby-klassen sig av tekniken.

Källor: Nationalencyklopedin, Försvarsmakten.

Genom att bli ett av länderna som har plan med smygteknik kan Japans chanser att få delta i internationella samarbeten där större och dyrare vapensystem utvecklas, skriver Wall Street Journal.

Japans försvarsdepartement visade upp ett testplan med namnet X-2 i en hangar vid en fabrik som drivs av Mitsubishi Heavy Industries. Det finns förhoppningar om att planet ska kunna testflygas redan i mitten av februari.

– För att kunna delta i ett projekt som en jämlik partner måste Japan erbjuda kunskap, erfarenhet eller teknologi värdig en jämlik partner, säger flyganalytiker Yoshitomo Aoki.

Företrädare för Japans försvarsdepartement säger att de har börjat utbyta information med andra länder och att de år 2019 kommer att bestämma om de vill göra stridsflygplanet på egen hand, utveckla ett med internationella partners eller importera ett.

Mitsubishi Heavy Industries chefsingenjör hoppas att Japan kommer att besluta att bygga planet på egen hand eftersom det skulle lyfta hela flygindustrin.