Fakta: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, kontrollerar huvudstaden Sanaa liksom stora delar av det övriga landet.

Strider uppges rasa i Taez och minst 45 människor har mist livet.

Presidenten befinner sig i Adens presidentpalats som skadades svårt i sommarens strider men nu byggts upp. Återkomsten skedde kort efter att premiärminister Khaled Bahah meddelat att den jemenitiska regeringen ska återvända till Aden från sin exil i den saudiska huvudstaden Riyad.

Det fattiga Jemen har sedan i 2011 plågats av inre stridigheter och oro, främst mellan regimen och de shiamuslimska Huthirebellerna som stöds av Iran. Rebellerna håller huvudstaden Sanaa och stora delar av det övriga landet. I februari i år utsåg presidenten Aden till tillfällig huvudstad, men en månad senare tvingades han gå i exil i Saudiarabien.

En saudiledd allians har sedan i mars stött regimstyrkorna i striderna mot Huthirebellerna. Abd Rabbu Mansour Hadis återkomst är den andra i ordningen, ett försök i september slutade med reträtt till Saudiarabien efter en dödlig attack.

Minst 5 000 människor har dödats i inbördeskriget i Jemen, enligt FN.